Magazin

Uz pravilo "7 sekundi" možete sačuvati zdravlje svog psa na velikim vrućinama

U vrelim letnjim danima izvođenje pasa u šetnju može predstavljati pravi izazov, kako za vlasnike, tako i za ljubimce. Vreo vazduh i još vreliji asfalt četvoronožnim prijateljima nikako ne prijaju, pa je pravilo 7 sekundi jedno od najvažnijih u ovom periodu.
Uz pravilo "7 sekundi" možete sačuvati zdravlje svog psa na velikim vrućinama© Canva / pixelshot

Već više od nedelju dana dnevne temperature širom Srbije premašuju 30 podeljak Celzijusove skale, i to u hladovini. Na suncu su temperature znatno više. U ovakvim uslovima šetnja pasa je pravi izazov. Međutim, budući da je psima ona neophodna kako radi obavljanja fizioloških potreba, tako i radi održavanja kondicije, vlasnicima ne preostaje ništa nego da svoje ljubimce izvode uz poseban oprez.

Kako sačuvati šape pasa od opekotina

Šetnja po usijanom asfaltu psima zasigurno ne prija, jer su njihove šape u direktnom kontaktu sa njim. Zato je važno pre šetnje proveriti da li je uopšte bezbedno izlaziti napolje, ili je ipak bolje ljubimca ostaviti kod kuće. Najlakši način da se proveri da li je asfalt isuviše vreo jeste takozvani test 7 sekundi, savetuju stručnjaci na portalu KantriLiving.

Test je vrlo jednostavan: sve što je potrebno jeste da pre šetnje sa psom izzađete napolje i nadlanicom dodirnete asfalt. Ukoliko možete da izdržite 7 sekundi - temperatura još uvek nije previsoka, pa će šetnja biti bezbedna. Ali, ukoliko ne možete da izdržite tih 7 sekundi jer vas peče, onda je sasvim jasno da će i psu biti prevruće da po asfaltu gazi šapama.

Kako prepoznati opekotine na šapama psa

Ukoliko se ipak dogodi da je pas šetao po vrelom asfaltu, vlasnici bi obavezno posle šetnje trebalo da pregledaju šape svojih ljubimaca kako bi ustanovili da li postoje opekotine, ali i isprate njihovo ponašanje i u slučaju nužde posete veterinara. Ukoliko pas šepa, liže šape ili se ponaša drugačije nego inače, vrlo verovatno da je u bolovima zbog opekotina.

Bilo koja promena na "jastučićima" šapa se ne sme zanemariti. Ukoliko primetite da se boja promenila (da su šape crvene), da nedostaje deo kože na njima ili da postoje jasno vidljivi plikovi, psa bi odmah trebalo odvesti kod veterinara. On će povređeno mesto dezinfikovati i proceniti da li je potrebno da se ono tretira nekim medikamentima.

image