Magazin

Koje stvari nikako ne bi trebalo da ostavljate u kolima tokom leta

U vreme letnjih žega unutrašnjost automobila se zagreva velikom brzinom, pa mnogi predmeti koji se u njemu nalaze mogu postati prave "tempirane bombe". Šta to nipošto ne bi trebalo ostavljati u kolima u letnjim mesecima kada su napolju velike vrućine?
Koje stvari nikako ne bi trebalo da ostavljate u kolima tokom leta© Canva / Andrzej Salak

Visoke temperature u mesecima pred nama u potpunosti menjaju našu rutinu, čak i kada je reč o banalnim stvarima. Tokom letnjih meseci vozači ne samo da treba da razmišljaju o tome gde će parkirati automobil kako se on ne bi usijao na suncu, već i šta od stvari ni slučajno ne smeju da ostave u kolima, iz ovog ili onog razloga.

Naočare za vid i za sunce se mogu istopiti

Visoke temperature mogu predstavljati pretnju za naočare za vid ili sunce. Na ekstremno visokim temperaturama, okviri i stakla jako lako mogu da se istope i izdeformišu, a vrela plastika ili metalni delovi naočara prouzrokovati opekotine na licu. Ukoliko pak nemate drugog izbora nego da ih ostavite u kolima, postarajte se da ih odložite u futrolu, a nju stavite na neko skrovito mesto, podalje od direktnih sunčevih zraka.

Elektronski uređaji ne trpe visoke temperature

Elektronski uređaji nikako ne trpe visoke temperature, a šteta koju one mogu prouzrokovati može biti ogromna. Čipovi i sitni kablovi koji se nalaze u gedžetima se veoma lako mogu istopiti, dok pojedini uređaji sa baterijama zbog ekstremne vrućine mogu čak i eksplodirati. Iz istog razloga bi posebno trebalo voditi računa o tome da u kolima leti ne ostavite elektronsku cigaretu ili vejp, kao ni obične upaljače.

Plastične flaše sa vodom ili drugim napicima

Plastične flašice su u većini slučajeva napravljene od polietilen tereftalata i sadrže BPA (hemikaliju koja materijalu daje čvrstoću). Na nižim i sobnoj temperaturi BPA se ne smatra opasnom materijom, međutim na visokim temperaturama on otpušta štetne i potencijalno kancerogene materije u napitak koji se nalazi u flašici, koje potom dospevaju u vaš organizam.

Lekovi su osetljivi na visoke temperature

Većinu lekova je preporučljivo držati na sobnoj temperaturi, koja obično podrazumeva raspon između 15 i 25 stepeni. Na višim temperaturama kakve su u kolima u letnjem periodu, oni ili mogu izgubiti svoja lekovita svojstva, ili čak postati opasni. Osim toga, visoke temperature mogu izazvati deformacije plastičnih ambalaža i curenje kapi ili sirupa, pa je svakako bolje da ukoliko lekove koristite svakodnevno, uvek vodite računa o tome da ih ponesete sa sobom.

image