Magazin

Ovih 8 stvari bi uvek trebalo da držite u kolima

Iako stručnjaci ne preporučuju da svoj automobil pretrpavate stvarima, neke od njih mogu biti vrlo korisne, pa čak i prekopotrebne ukoliko se desi nepredviđeni kvar ili neka druga neočekivana situacija.
Ovih 8 stvari bi uvek trebalo da držite u kolima© Canva / pixelshot

Ma koliko da ste iskusan vozač, putovanje kolima (pa čak i svakodnevno, od kuće do posla i nazad) sa sobom nosi određene rizike. Baš zbog toga stručnjaci preporučuju da pored zakonski obaveznog svetloodbojnog prsluka, trougla, prve pomoći i drugih "aksesoara" u kolima držite i ove stvari.

Kablovi za pokretanje automobila

Svakome od nas se može desiti da zaboravimo da isključimo svetla na kolima, radio ili neki drugi uređaj koji "vuče" struju, a da to shvatimo prekasno, kada je akumulator već potpuno prazan. Ovakva situacija je vrlo kritična, naročito ukoliko negde kasnimo ili smo izvan grada. Jedino što nas tada može spasiti jesu kablovi za pokretanje automobila - njih možemo iskoristiti kako bismo se prikačili na neko drugo vozilo i pokrenuli automobil, pa je zato uvek zgodno imati par u svom gepeku.

Baterijska lampa i pištaljka

Jedna kompaktna baterijska lampa bi trebalo da se nađe u kabini svakog automobila. Osim što je možete iskoristiti kako biste potražili nešto u kolima ili proverili da li postoji neki kvar, ona je idealan način da signalizirate da vam je potrebna pomoć na putu, naročito ukoliko je napolju mrak. Jedino o čemu je potrebno da vodite računa jeste da je u kolima držite u kaseti, van domašaja direktnog sunca, kako se baterije ne bi pokvarile i "iscurele". Pištaljka je takođe veoma dobrodošla u kolima i baš kao i baterijska lampa, idealna je u situacijama kada je potrebno da na sebe skrenete pažnju i dozovete pomoć.

Multifunkcionalni nožić

Običan multifunkcionalni nožić koji u sebi adrži nož, makazice, odvijač za plutane čepove, šrafciger i klješta takođe bi trebalo da se nalazi u svakom automobilu. Ukoliko se slučajno izgubite u sred "nedođije" gde nema ni jedne kuće ili pumpe u blizini, on vam može poslužiti da preživite - možda će biti potrebno da isečete granu kako biste založili vatru, otvorite nešto ili odvrnete deo koji je pričvršćen šrafom. U slučaju saobraćajne nezgode, tim nožićem možete preseći čak i sigurnosni pojas i tako osloboditi putnike koji se nalaze u opasnosti.

Rezervna garderoba i prekrivač

U gepeku automobila uvek bi trebalo da imate i rezervnu garderobu. Ovo, naravno, ne znači da u prtljažnik treba da "preselite" pola ormana, već da imate ono osnovno: par donjeg veša, rezervnu majicu i pantalone i neku tanju, vodonepropusnu jaknu. Situacije u kojima ćete morati da se presvučete mogu biti najrazličitije - od prosipanja kafe, pa sve do saobraćajne nezgode. Osim toga, eksperti za putovanja uvek preporučuju da u kolima imate i neko manje ćebe kojim ćete se pokriti u slučaju da ostanete zarobljeni na putu.

Flašica vode i nekvarljiva hrana

Voda je esencijalna namirnica bez koje čovek ne može preživeti dugo i baš zbog toga je potrebno da u kolima uvek imate makar jednu flašicu vode za piće. Voda nekada može spasiti i vašeg četvorotočkaša - na velikim vrućinama može se desiti da nestane rashladne tečnosti u rezervoaru automobila, a kako biste sprečili "prokuvavanje" dovoljno je da naspete malo vode u za to predviđen odeljak. Uz to, poželjno je da imate i neku zapakovanu hranu koja dugo može stajati, poput integralnih pločica, koštunjavog voća i slično. 

image