Magazin

Zašto pripadnici generacije Zed "tiho odustaju" od svojih prijateljstava

Prijateljstva su važan segment naših života, a ulaganje u njih - jedini preduslov da ona uspeju. Uostalom, ovo važi za svaku vrstu odnosa. Ali, šta se dešava kada prijateljstvo naiđe na neku prepreku? Šta tada rade zumeri?
Zašto pripadnici generacije Zed "tiho odustaju" od svojih prijateljstava© Canva / Wavebreakmedia

U doba kada se sve više priča o balansu između poslovnog i privatnog života, brizi o mentalnom zdravljau i postavljanju ličnih granica, pripadnici generacije Zed "lansirali" su novi trend kada je reč o prijateljstvima. Umesto teških razgovora i zalaženja u detalje ko je kriv za prekid druženja oni radije biraju da "tiho odustanu" od tog odnosa i tako sačuvaju svoj mir.

Šta je povod za "tiho odustajanje" u prijateljstvu

Razloga za ovaj trend ima nekoliko: zumeri su u velikoj meri (možda čak i previše) izloženi negativnom uticaju koji imaju društvene mreže, brže "sagorevaju" u međuljudskim odnosima, manje su skloni prilagođavanju i brže napuštaju toksične odnose bilo koje vrste jer ne žele da bilo šta utiče na njihovo blagostanje. Šta od ovoga preovladava zavisi od pojedinca do pojedinca i od situacije do situacije. 

Kako izgleda "tiho odustajanje" kada je reč o prijateljskim odnosima

Fenomen "tihog odustajanja" u prijateljskim odnosima izgleda identično kao i kada je reč o odnosu na relaciji zaposleni-poslodavac. Jedna strana zbog nedostatka reciprociteta kada je reč o osećaju da je cenjena i potrebna jednostavno postepeno počinje da se povlači iz odnosa, sve dok on u jednom trenutku i potpuno ne nestane. Na taj način izbegavaju se neprijatne situacije i suočavanje sa drugom stranom koje može samo produbiti negativna osećanja, a znači da je prekid manje traumatičan.

Da li je ovakav prekid prijateljstva "zdraviji"

Mišljenja su podeljena kada je reč o tome da li je ovakav način završavanja prijateljskih odnosa "zdrav". Veliki broj pripadnika generacije Zed smatra da je postepeno napuštanje odnosa bolje za njihovo mentalno zdravlje, dok su nešto stariji milenijalci mišljenja da na taj način mnoge stvari koje su nedorečene mogu kasnije "isplivati na površinu" i prouzrokovati negativne emocije kod jedne ili obe strane. Debate na društvenim mrežama ne prestaju, a svi su izgledi da uskoro neće ni prestati, premda trend tek uzima maha.

image