Magazin

Bili smo na nemačkoj pijaci i cene su "boli glava": Kad vas ne muči fudbal, tu su piletina i trešnje

Prethodnih dana u Nemačkoj preznojavali smo se zbog utakmice Srbije, a početak vikenda bez fudbala doneo nam je nove "probleme" – kako ne iskolačiti oči na cene namirnica na jednoj ovdašnjoj pijaci. Dobro, i kako naterati prodavce da se raspričaju kao kod nas.
Bili smo na nemačkoj pijaci i cene su "boli glava": Kad vas ne muči fudbal, tu su piletina i trešnje© RT Balkan / Nebojša Marković

Od reportera RT Balkan Nebojše Markovića sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Jedno od najvećih fudbalskih takmičenja je u punom jeku, polako počinje i rasplet, ali subotnje jutro u Augzburgu uopšte "ne miriše" na EURO 2024. Reprezentacija Srbije je dobila slobodan dan, a u srcu trećeg po veličini bavarskog grada više se oseća na svežu hranu.

Ovde vas euforija velikog turnira neće tako lako zahvatiti. Lokalci se užurbano kreću u jednom pravcu – na pijacu. Dok čekamo da sve uzavre oko 18.00 časova kada skoro pa domaća selekcija Turske bude igrala protiv Portugalije, rešili smo da proverimo kako se kreću cene namirnica na jednoj nemačkoj pijaci.

Brzo mi je postalo jasno da su cene ovde osetno skuplje nego u marketima, ali i u poređenju sa srpskim pijacama. I dok se u prodavnicama kilogram mladog krompira može platiti i 1,99 evra, na pijaci su od 2,80 pa do 3,80 evra po kilogramu.

Crni luk "ide" od tri do pet evra po kilogramu, dok je organski batat 7,99 evra. Ni kupus nije baš jeftin (3,90 evra), vez rotkvica od dva do dva i po evra, ali srpskog kupca bi glava mogla da zaboli od pogleda na voće.

Tako su cene jabuka, bez obzira na tip, 3,50 evra po kilogramu, lubenice tri evra, a mandarine sedam. Ipak, oči se posebno iskolače na cene krušaka (6,99 po kilogramu), belog (11,99) i crnog grožđa (14,99).

A tu je i apsolutni šampion – trešnje, koje se kreću od 16 do 20 evra po kilogramu. Naravno, neke od njih i uz oznaku "organsko".

U zatvorenom delu augsburške pijace, jaja staju od 2 do 3,5 evra za 10 komada, kilo praške šunke je 4,50 evra, a pileći file čak 18,50 evra po kilogramu.

Na sve to, lokalci – ono malo njih koji su otvoreni za razgovor – se ne žali.

Ističu i da su cene ovde dosta povoljnije nego da smo otišli u Minhen ili neki veći nemački grad. I ovde, kao i u Srbiji, zavisi gde ste krenuli u nabavku.

Ali ako ništa drugo, povoljna okolnost je da ni EURO neće potrajati doveka. Do tada, teško da ću biti čest gost nemačkih pijaca.

Dajte vi meni onu našu, gde se svi siti ispričamo i kukamo kako je sve "otišlo u nebo".

image