Magazin

Meso kita, boršč, obična i brezina voda: Šta su sve konzervirali Rusi u vreme SSSR

O mnogobrojnim izumima Sovjetskog Saveza već smo pisali nebrojano puta, a što dublje zalazimo u ovu temu, sve je više iznenađenja. Danas je "na meniju" konzervirana hrana koja je bila naročito popularna u doba SSSR.
Meso kita, boršč, obična i brezina voda: Šta su sve konzervirali Rusi u vreme SSSR© Canva / tatianawillmann

Prehrambena industrija je u doba Sovjetskog Saveza bila itekako razvijena i pored toga što su se mnoge namirnice smatrale deficitarnim, a određene čak kupovale po posebnim spiskovima. Posebno je zastupljeno bilo konzerviranje namirnica. U širokoj paleti konzervirane hrane nema čega nije bilo - od najosnovnijih prehrambenih proizvoda, pa sve do egzotike.

Meso kita - delikates koji su obožavali Rusi sa istoka

Meso kita je bilo veoma popularno u SSSR sve do kraja 80-ih godina 20. veka, u vreme kada je u državi "cvetao" kitolov. Komadići mesa kita u ulju bili su jedan od omiljenih delikatesa Rusa sa Dalekog Istoka, gde su se konzerve prodavale kao alva. Međutim, stanovnicima zapadnog dela zemlje ovaj delikates "nije legao", pa je ubrzo i njegova proizvodnja i prodaja potpuno obustavljena.

Sok od breze - sovjetski "nou-hau" koji je opstao do danas

Sok od breze je tipično ruska namirnica koja teško da je mogla da se nađe negde izvan granica SSSR. Sok se dobijao iz kore breze, tako što bi se ona izdubila, a nakon što bi se prikupila dovoljna količina, mešan je sa šećerom i limunskom kiselinom i potom konzervirao. Zanimljivo je i to da je ovaj sok i dan danas popularan i da je jedan od retkih koji je pravi simbol Rusije.

Makarone - sa dodatkom ili bez, svakako su bile jako popularne

Rusi su obožavali da konzerviraju osnovne namirnice, a naročito - makarone. Ovakve konzerve su posebno bile popularne krajem 50-ih godina, kada su se običnim makaronama počeli dodavati i goveđe ili svinjsko meso i drugi dodaci. Naravno, mesa je bilo tek u tragovima, ali sasvim dovoljno da se obična testenina pretvori u izvrsan ručak. Nažalost, ove konzerve nisu dugo opstale i već 80-ih godina su počele da nestaju sa rafova prodavnica.

Boršč - tradicionalna čorba koju su svi obožavali

Tradicionalni ruski boršč se takođe konzervirao u doba SSSR, a recept za njegovu pripremu se ništa nije razlikovao od recepta koji su koristile domaćice širom zemlje. Dakle, ni na čemu se nije štedelo, a jedino što je bilo bitno jeste da boršč bude ukusan i hranljiv. Konzerve od 1 litra su mogle da se kupe u većini marketa, a jedino što je domaćica morala jeste da sadržinu konzerve zagreje i servira na uobičajen način, uz dodatak pavlake.

Krabe i plodovi mora - egzotika u konzervi na sovjetski način

Meso krabe, kao i svakojaki plodovi mora u konzervama su bili veoma popularni u vreme Sovjetskog Saveza, a jedina mana ovih namirnica bila je nešto viša cena. Stoga, za razliku od običnih girica i druge sitne konzervirane ribe, ove egzotične morske plodove nije sebi mogao priuštiti baš svako. Osim toga, obični Rusi nikako nisu mogli da dokuče zašto je meso krabe toliko posebno, pa i kada su imali višak novca, radije su uzimali ono na šta su već navikli.

Obična voda - konzerve koje se nikada nisu našle u prodaji, ali su bile u upotrebi

Konzervirana voda se u običnim prodavnicama širom SSSR nije mogla kupiti - ona je bila specijalno pakovana i distribuirana u razdoblju između 60-ih i 90-ih godina prošlog veka i to samo pomorcima. U stvarnosti je to bila obična česmovača, ali dobro prokuvana pre konzerviranja i pomešana sa askorbinskom kiselinom.

image