Magazin

Moždani čipovi u komercijalnoj prodaji već do 2030. godine: Neuralinkov konkurent "dodao gas"

Nekuralinkov najveći konkurent, kompanija Paradromiks, najavila je testiranje moždanih čipova na ljudima već za narednu godinu, a komercijalnu proizvodnju i prodaju - već do kraja dekade.
Moždani čipovi u komercijalnoj prodaji već do 2030. godine: Neuralinkov konkurent "dodao gas"© Canva / ismagilov

Kompanija Neuralink, čiji je vlasnik biznismen i milijarder Ilon Mask, uskoro bi mogla da bude svrgnuta sa trona. Za vrat joj diše Paradromiks, njen najveći konkurent, koji je najavio da će već naredne godine otpočeti testiranje moždanih čipova na ljudima. Da li Mask ima razloga za brigu?

"Mozak je neverovatan organ, ali je sporiji od kompjuterskih čipova"

"Mozak je neverovatno fascinantan organ. U njemu se nalazi oko 85 milijardi neurona, a svaki od njih je milion puta sporiji od kompjuterskog čipa. Međutim, i pored toga mozak radi neverovatne stvari", navodi Met Ejngl, izvršni direktor startapa Paradromiks u intervjuu za Si-En-Bi-Si.

Oslanjajući se na ove navode možemo zaključiti da je budućnost ljudske vrste vrlo izvesna: moždani čipovi će se ugrađivati kako pacijentima sa određenim zdravstvenim problemima, tako i onima koji jednostavno žele da rad svog mozda i produktivnost "unaprede", pa makar i uz pomoć tehnologija.

Čipovi u mozgu već do kraja ove dekade

Vizija Maskovih konkurenata je, međutim, makar u ovom trenutku jasna: Ejngl i njegovi zaposleni nastoje na tome da svoje moždane čipove ponude prvenstveno onima kojima su oni najpotrebniji - osobama koje su izgubile sposobnost komunikacije ili kretanja.

U ovom trenutku moždani čipovi prolaze poslednje pripreme za testiranje na ljudima, a ukoliko sve prođe kako treba, ideja je da se u komercijalnu proizvodnju i prodaju oni lansiraju već 2029. godine. "Prioritet nam je da napravimo bezbedan uređaj na koji će ljudi moći da se oslone", entuzijastičan je Ejngl.

Da li Ilon Mask ima razloga za brigu

Izjava direktora Paradromiksa se može protumačiti i kao "bacanje" izazova Ilonu Masku, budući da se moždani implant koji je Neuralink ugradio pacijentu samo nekoliko meseci nakon ugradnje susreo sa prvim preprekama, kada su se niti "otkačile" od mozga pacijenta.

Tada su, kao zaobilazno rešenje, modifikovani algoritam snimanja, poboljšan korisnički interfejs i unapređena tehnika za prevođenje signala u pokrete kursora. Ovaj slučaj je još jednom pokazao da je pred Neuralinkom i drugim kompanijama dug put testiranja bezbednosti i efikasnosti, pre nego što čipovi postanu "svakodnevnica".

image