Magazin

Parče svemirskog otpada palo na kuću Amerikanca, odlučio da tuži Nasu

Muškarac traži od Nase da mu isplati 80.000 dolara zbog štete koju je malo parče baterije iz Međunarodne svemirske stanice napravilo kada je palo na njegovu kuću u Floridi. Iako je komad bio prilično mali, prema tužbi, posledice su mogle biti "fatalne".
Parče svemirskog otpada palo na kuću Amerikanca, odlučio da tuži Nasu© Freepik/stockgiu

Problem sa otpadom iz svemira je sve učestaliji, sa sve većim brojem letelica i satelita koji orbitiraju oko Zemlje, a Nasin odgovor i odluka suda na ovu tužbu postaviće presedan za buduće slučajeve.

Na kuću Alehandra Otera je u martu pao predmet iz svemira od samo 700 grama, ali je napravio popriličnu štetu. Komad je probio rupu kroz krov i pod kuće porodice Otero. Njegov sin bio je u kući u trenutku udara, ali srećom, nije bio povređen.

Vlasnik kuće, koji je u tom trenutku bio na odmoru, tvrdi da ga je njegov sin Danijel zvao u vezi predmeta koji se srušio. "Tresao sam se. Bio sam u potpunoj neverici. Koje su šanse da nešto padne na moju kuću sa takvom silinom, da izazove toliku štetu", rekao je Otero za Si-Bi-Es.

NASA je kasnije potvrdila da se zaista radi o delu teretne palete korišćenih baterija, koja je puštena iz Međunarodne svemirske stanice 2021. godine.

Umesto da potpuno sagori tokom pada na Zemlju, kako je bilo predviđeno, deo palete je ostao čitav po ulasku u atmosferu.

"Moji klijenti traže adekvatnu kompenzaciju za štetu i stres koji je ovaj incident izazvao. Da je optpad pao nekoliko metara u drugu stranu, moglo je da dođe do ozbiljnih povreda ili smrti", naveo je advokat, dodajući da NASA ima šest meseci da reaguje.

image