Magazin

Prepoznatljivi miris novog automobila može vas koštati zdravlja

Kada uđete u novi, tek izvezen automobil iz salona, prvo što osetite jeste prepoznatljiv miris luksuza i svežine. Iako mnogima omiljen, ovaj miris može biti veoma opasan po zdravlje.
Prepoznatljivi miris novog automobila može vas koštati zdravlja© Canva / lovro77

Na miris novog automobila, čiji je enterijer najčešće izrađen od kombinacije veštačke kože i različitih vrsta plastike, mnogi ne mogu ostati ravnodušni. Na kraju krajeva, to je miris koji mnoge asocira na uspeh i luksuz, naročito imajući u vidu cene novih vozila u salonima.

Uživanje u mirisu novog automobila plaćamo zdravljem

Međutim, nedavna istraživanja američkih i kineskih naučnika pokazala su da ovaj miris može biti potencijalno štetan po zdravlje. Razlog za to jesu brojna opasna hemijska jedinjenja koja se oslobađaju iz tek postavljenih materijala u enterijer vozila, čija koncentracija može višestruko premašivati sve dozvoljene granice.

Među najzastupljenijim jedinjenjima su benzen, acetaldehid i formaldehid, koji se smatraju kancerogenim, pokazala su istraživanja naučnika objavljena na portalu Saj Tek Dejli. Ove hemikalije poznate su po tome što mogu izazvati niz zdravstvenih problema, uključujući i karcinom, neurološke i probleme sa reproduktivnim zdravljem.

Formaldehid je jedinjenje koje se obično nalazi u sredstvima za dezinfekciju, germicidima i koje se koristi u gasnim pećima. Sa druge strane, benzen koji je takođe kancerogen, može se pronaći i u bojama, benzinu, pa i cigaretama.

Rizik posebno visok u letnjem periodu

I dok na uobičajenim temperaturama ova jedinjenja isparavaju postepeno, na ekstremno visokim temperaturama kakve su sada, ona se oslobađaju neuporedivo brže, čime se njihova koncentracija u kabini automobila dramatično povećava. Stoga stručnjaci apeluju na sve vlasnike novih automobila da budu posebno obazrivi.

Preporuka jeste da se boravak u novim vozilima, pogotovo u letnjem periodu, ograniči na što kraći vremenski period, kao i da se ona provetravaju što češće i duže. Ukoliko to nije moguće iz nekog razloga (odlazak na put ili posao koji zahteva duži boravak u kolima), poželjeno bi bilo nositi masku, kako bi se makar malo umanjilo udisanje isparenja.

image