Magazin

Ana Kikina - od radio voditeljke do jedine žene u kosmosu

Da je važno naći se u pravo vreme na pravom mestu dokazuje i Ana Kikina, jedina žena kosmonaut u redovima "Roskosmos"-a, koja se zahvaljujući sasvim slučajnom događaju na prethodnom poslu, 05. oktobra 2022. godine uputila na Međunarodnu kosmičku stanicu.
Ana Kikina - od radio voditeljke do jedine žene u kosmosuGetty © Kevin Dietsch

Nakon završenih studija Ana sa zaposlila na poziciji radio voditelja i urednika programa na radio stanici "Sibir - Altaj". Kako je sama navela u gostovanju u jednom TV programu - 2012. godine potpuno spontano desio se prelomni trenutak u njenoj karijeri: prilikom pripreme programa, Anina koleginica videla je otvoren konkurs. "Prvo smo se našalile da ćemo svi poleteti. Međutim, kasnije sam istražila njihov sajt za pripremu kosmonauta i u tom trenutku shvatila da želim da budem deo toga", priseća se Ana. Shvativši da prema svim zahtevanim kriterijumima apsolutno odgovara poziciji, bez oklevanja je počela da prikuplja traženu dokumentaciju i nakon selekcije postala jedna od osmoro ljudi koji su ušli u proces pripreme za kosmonaute.

Ko je Ana Kikina

Trenutno jedina žena kosmonaut u redovima "Roskosmos"-a, Ana Kikina, može se pohvaliti mnogim dostignućima, a njen karijerni put i više je nego raznolik i nesvakidašnji. Ova mlada devojka poreklom iz Novosibirska završila je opštu gimnaziju, a svoje dalje školovanje nastavila je na Novosibirskoj državnoj akademiji pomorskog i rečnog transporta, gde je diplomirala 2006. godine i stekla zvanje inženjera hidrotehnike. Tu se, međutim, nije zaustavila i samo dve godine kasnije odbranila je još jedno zvanje - menadžer u ekonomiji.

Pored zavidnog obrazovanja, Ana je dosta pažnje posvećivala i sportu, te je dobila i najviše rusko priznanje u oblasti sporta - master sporta u čak dve discipline: poliatlonu i raftingu, a bila je i član slalom ekipe.

Pola godine na Međunarodnoj kosmičkoj stanici

Anin put od prvog predavanja do prvog leta trajao je čitavu deceniju, ali, za ruske kosmonaute to je sasvim normalna stvar. Njen san bio je da u sastavu "Sojuza" sa svojim kolegama Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinim poleti u kosmos u septembru 2022. godine, ali pred samu misiju došlo je do promene plana, te je Ana, i pored dugih priprema za taj let, ipak svoj prvi odlazak u svemir načinila sa drugom posadom. U sastavu "Kru Dragon" ("Crew Dragon") posade, pored Ane našli su se i dvoje američkih državljana, kao i jedan Japanac, kome je ovo bio već peti let, a plan je da u kosmosu provedu pola godine.

Žena u "muškoj" profesiji

Lepa Ana Kikina šesta je po redu žena u ruskoj istoriji kosmonautike koja je napustila Zemljinu orbitu. Pre nje, to su učinile velika imena svetskog glasa Valentina Tereškova, Svetlana Savicka, Jelena Kondakova, Jelena Serova, kao i glumica Julija Peresild, koja je u kosmos odletela u sastavu glumačke ekipe filma "Poziv".

I pored stigme da je ovo klasična "muška" industrija, Ana se, kao jedina žena kosmonaut u odredu "Roskosmos"-a oseća komforno i lepo, a zahtevi su, kako sama navodi, jednaki i za žene i za muškarce. U prvom krugu selekcije obrazovanje, motivacija, lični kvaliteti, dobro zdravstveno stanje i fizička sprema su presudni kriterijumi, a od svih kandidata čak 25 procenata su žene, od kojih mnoge "padnu" upravo na proveri zdravstvenog stanja.

Svaki član posade, nezavisno od pola, mora da zna da koristi skafander, da rukuje opremom i naravno razume konstrukciju stanice, te nema razloga za podelu prema polovima, navodi Kikina. "Kao profesionalci, svi smo jednaki. Socijalne uloge niko nije menjao, ja sam žena, oni su muškarci, ali u poslu me kolege posmatraju kao sebi ravnog".

Inspiracija za popularnu "Barbi" lutku

U proleće 2021. godine kompanija "Matel" ("Mattel") u prodaju je pustila drugu u svetu "Barbi" lutku - kosmonauta, a upravo je ova ruska lepotica bila uzor. Lutka je u prodaju izašla sa dva različita kostima: kombinezon za treninge i kosmički skafander. Prva je bila inspirisana Valentinom Tereškovom

image