Magazin

Automobil na meti lopova: Ako primetite ovo na svojim kolima budite posebno oprezni

Kradljivci automobila imaju svoj "tajni jezik" koji im služi da se međusobno sporazumevaju i razmenjuju saznanja o automobilima i njihovim vlasnicima. Na ove dve stvari bi naročito trebalo obratiti pažnju, jer ukoliko ih primetite na svojim kolima, to znači da ih je neki lopov obeležio kao lak plen.
Automobil na meti lopova: Ako primetite ovo na svojim kolima budite posebno oprezni© Canva / Africa images

Krađe automobila su danas gotovo svakodnevne, a poražavajuća je i činjenica da se oni kradu i pored raznoraznih metoda zaštite. Istina, manje, ali - niko nije siguran.

Na sreću (ili nesreću, zavisi iz kog ugla se posmatra) lopovi imaju naviku da kola koja su "pikirali" obeleže. na jedan predmet na automobilu bi posebno trebalo da obratite pažnju, a to je - salveta.

Salvetu zakačenu za kvaku ili na brisač ne smete ignorisati

Obična papirna salveta ili parče ubrusa zakačeni za kvaku automobila, vrata, brisač ili neki drugi deo vozila ni jedan vozač ne bi trebalo da zanemari, jer na ovaj način lopovi obeležavaju potencijalne mete. To je njihov "univerzalni jezik" kojim međusobno komuniciraju.

Obeleženo vozilo zlonamernici će narednih nekoliko dana pomno pratiti, ne bi li ustanovili navike vlasnika - da li automobil koristi svakodnevno, kada odlazi na posao i kada se vraća, da li vozilom češće upravlja žensko ili ne i tome slično.

Obratite pažnju da li vam odjednom neko diže brisače

Dizanjem brisača obično se vlasnicima vozila stavlja do znanja da su nepropisno parkirani - da svojim automobilom zagrađuju prolaz ili da su ga parkirali na mesto koje im ne pripada. Međutim, ukoliko ste propisno parkirani i ne ometate prolaz pešaka i drugih vozila, podignuti brisači bi trebalo da vas zabrinu.

Ovo je još jedan način kako lopovi proveravaju da li je vozilo pogodno za krađu. Ukoliko vlasnik vozila dignute brisače ne spusti u roku od dan ili dva, to verovatno znači da se automobil i ne vozi tako često ili da je vlasnik odsutan, a samim tim - da je vozilo izuzetno lak plen. 

Na osnovu čega lopovi biraju koji će automobil da ukradu

Kada je reč o krađi automobila, lopovima su u fokusu dva važna kriterijuma. Prvi je koliko je automobil "ranjiv", odnosno koliko je jednostavno ukrasti ga. Ukoliko na kolima postoje sistemi zaštite, malo koji lopov će se odlučiti da ga ukrade jer je rizik prevelik.

Drugi kriterijum jeste koliko se lako delovi mogu rasprodati na "crnom" tržištu. Ukoliko je u pitanju neki redak automobil srednje klase, krađa se verovatno "neće isplatiti", jer postoji malo kupaca kojima bi delovi trebali. Ukoliko je, pak, reč o kolima koja se svakodnevno sreću na ulicama grada, onda krađa "ima smisla" u očima lopova.

image