Magazin

Kuća Merilin Monro ipak spasena od rušenja, nakon što su susedi pored pokušali da je sruše

Čuvena kuća Merilin Monro u Los Anđelesu, vredna 8.3 miliona dolara, spasena je od rušenja i proglašena za "istorijski spomenik kulture", nakon što su komšije želeli da je sruše da bi proširili svoje imanje. Ova kuća posebna je iz nekoliko razloga: To je jedina nekretnina koju je glumica samostalno posedovala i upravo u toj kući, u spavaćoj sobi, holivudska diva koja je tada imala 36 godina pronađena je mrtva.
Kuća Merilin Monro ipak spasena od rušenja, nakon što su susedi pored pokušali da je srušeGetty © Mario Tama, Baron/Hulton Archive

Vilu u Brentvudu trebalo je da sravne njeni vlasnici, koji su se nadali da će iskoristiti zemljište za proširenje svog obližnjeg imanja. Par je otkupio imanje u julu 2023. i dobio dozvolu za rušenje, ali su se tome brzo usprotivili zaštitnici okoline i obožavaoci pokojne glumice.

U sredu je jednoglasno usvojen predlog da se dom zaštiti, tako što će mu se dati status istorijske znamenitosti, nakon što ga je prošle godine predstavila članica veća Trejsi Park.

"Ne postoji druga osoba ili mesto u gradu Los Anđelesu koji imaju kultni status kao Merilin Monro i njen dom u Brentvudu", rekla je Park. "Izgubiti ovaj deo istorije, jedini dom koji je Monro ikada posedovala, bio bi razoran udarac za očuvanje istorije."

Vlasnici kuće tvrdili su da dom ne bi trebalo da bude označen kao istorijski simbol, zbog kratkog boravka zvezde u njemu. U maju su tužili grad zbog neustavnog delovanja u cilju očuvanja kuće, prenosi "Dejli mejl".

Takođe su tvrdili da je kuća prošla kroz još jednu skoro potpunu transformaciju od vremena kada je u njoj živela čuvena glumica. Vlasnik kuće je bio promenjen najmanje 14 puta, a podvrgnuta je i brojnim preuređenjima, a tada grad "nije preduzeo nikakve mere u vezi sa sada navodnim "istorijskim" ili "kulturnim" statusom kuće", navedeno je u tužbi.

"Ne postoji ni jedan komad kuće koji uključuje bilo kakav fizički dokaz da je gospođa Monro ikada provela dan u toj kući, ni komad nameštaja, ni komadić farbe, ni tepih, ništa", dodato je.

Međutim, sudija je odbio njihov zahtev. Pored toga, nije se samo par protivio proglašenju kuće istorijskim spomenikom, već i okolni susedi, koji su se već zasitili turista koji se šetaju po njihovom komšiluku. Izrazili su zabrinutost da bi novi status kuće mogao dovesti do priliva još većeg broja ljudi.

Monro je kupila kuću u španskom kolonijalnom stilu 1962. godine za 75.000 dolara. Ovo imanje je bila prva kuća koju je sama posedovala nakon završetka trećeg braka sa dramaturgom Arturom Milerom.

Američka glumica, manekenka i pevačica pronađena je mrtva u 36. godini, u spavaćoj sobi u avgustu 1962. godine. Iako se kuća ne vidi sa ulice, obožavaoci pokojne ikone često navraćaju u autobus da odlože cveće i pokušavaju da provire iznad živih ograda.

Smatra se da je uzrok smrti akutno trovanje barbituratima, vrstom depresiva. U to vreme Monro je bila na vrhuncu slave i najprepoznatljivija žena na svetu.

image