Magazin

Ovaj crtež je najskuplji "Hari Poter" predmet ikada prodat

Originalni akvarel za naslovnicu "Hari Poter i Kamen mudrosti" (1997), prve knjige u seriji ovih književnih hitova, prodat je za tri puta više od procenjene cene - za 1.9 miliona dolara, u odnosu na već visoku procenu od 600 hiljada dolara. To ga čini najskupljim "Hari Poter" predmetom ikada prodatim na aukciji.
Ovaj crtež je najskuplji "Hari Poter" predmet ikada prodatGetty © Stephen Chernin

Isti crtež autora Tomasa Tejlora prodat je na aukciji u Londonu 2001. godine, a tada je koštao 85.750 funti (oko 108.000 dolara danas), u odnosu na visoku procenu od 25.000 funti (oko 31.000 dolara). Tada je ova cifra bila rekord za bilo koji materijal vezan za "Hari Potera", ali vrednost dela se za 23 godine umnožila osamnaest puta.

"Teško je preneti uticaj ove ilustracije Tomasa Tejlora, stvorene 1997, za tada nepoznati roman 'Hari Poter i Kamen mudrosti'," rekao je Ričard Ostin, globalni direktor knjiga i rukopisa aukcijske kuće Sotbi, koja je održala ovu aukciju. "Danas je odmah prepoznatljiv i Tejlorov rad služi kao vizuelni nacrt za dečaka čarobnjaka, koji je od tada inspirisao milione širom sveta."

Crtež prikazuje Potera koji nosi svoj zaštitni znak - prugasti šal, sa prepoznatljivim ožiljkom u obliku munje na čelu, dok stoji na železničkom peronu 9¾, gde je ušao voz Hogvorts ekspres, koji ispušta ljubičasti dim u gornji deo naslovnice.

"Uzbudljivo je videti sliku koja označava sam početak moje karijere, decenijama kasnije," rekao je autor Tomas uoči prodaje. "To me vraća na iskustvo kada sam prvi put čitao "Hari Potera" - bio sam jedan od prvih ljudi na svetu koji je to uradio - i na proces stvaranja onoga što je sada ikona. Dok danas pišem i ilustrujem svoje priče, ponosan sam što mogu da se osvrnem na tako magične početke."

Crtež je došao iz privatne kolekcije, a prethodni rekord za "Hari Poter" predmet prodat na aukciji je bio 2021. godine, za nepotpisano prvo izdanje "Kamena mudrosti", koje je dostiglo cenu od 421.000 dolara.

image