Kultura

Autorka knjiga o Hariju Poteru: Još šest naslova mi se "kuva" u glavi

Jedinu blokadu u pisanju doživela je tokom nastanka knjige "Hari Poter i dvorana tajni" jer ju je zatekao uspeh sage o mladom čarobnjaku, rekla je Roulingova
Autorka knjiga o Hariju Poteru: Još šest naslova mi se "kuva" u glaviGetty © Photo by Dia Dipasupil/Getty Images

Britanska književnica, autorka serije knjiga o Hariju Poteru Džej-Kej Rouling planira da napiše još šest knjiga, od kojih će tri biti nastavak njenih kriminalističko-fantastičnih knjiga o privatnom detektivu Kormoranu Strajku koje je objavila pod pseudonimom Robert Gajbrajt.

U intervjuu za "Tajms", u kom je otkrila da već piše knjigu o Strajku, rekla je da je dosad samo jednom doživela blokadu u pisanju i da se to dogodilo tokom nastanka druge knjige o Hariju Poteru, "Hari Poter i dvorana tajni", koja je objavljena 1998. godine.

Kako je rekla, uspeh prve knjige o mladom čarobnjaku nadmašio je sva njena očekivanja, pa je bila u stanju šoka i panike jer nije znala šta bi trebalo dalje da radi, ali je vremenom postala sigurnija.

Autorka "Harija Potera" otkrila je i da najviše voli da piše rukom, posebno noću i da joj se često dešava da dobije ideje kada je već isključila laptop, zbog čega ima svesku u spavaćoj sobi.

Takođe, lakše joj je da napiše kraj knjige nego početak, a nekoliko puta je napisala poslednje poglavlje pre prvog poglavlja, što se desilo i sada, tokom nastanka osmog dela o detektivu Strajku.

Roulingova je autorka sedam knjiga o Hariju Poteru koje su objavljene između 1997. i 2007. godine i prevedene na 65 jezika. Njihov ukupan tiraž je veći od 400 miliona primeraka.

image