Magazin

Grčki "Plavi grad" - nezaobilazan na putu za Tasos, voljen među Srbima

U periodu smo kada se dosta spominje Grčka - pričamo gde letujemo, razmenjujemo preukusne grčke recepte, savetujemo kako da što brže pređemo granicu kako bismo se što pre bućnuli u more. Iako nas oduševljava tirkizna boja mora, krivudave ulice i preukusna jela, ne bi trebalo da zanemarimo i gradove koji, možda nisu tako poznati među turistima, ali su svakako vredni pažnje. Upravo je takav "Plavi grad", smešten na severu zemlje, zagrljen Egejskim morem.
Grčki "Plavi grad" - nezaobilazan na putu za Tasos, voljen među SrbimaGetty © Walter Bibikow

Na severu Grčke u Egejskoj Makedoniji, opisanoj kao oblasti "prepunoj drevnih gradova, svetih mesta i prirodnih čuda" nalazi se grad Kavala, poznatija kao "Plavi grad". I zaista, taj epitet nosi sa razlogom.

"Neverovatno mesto. Prelepe kuće, arhitektura, dobra hrana", pišu zaljubljeni posetioci o ovom gradu na Tripadvajzeru.

Između istoka i zapada

Nalazi se na obali Orfanskog zaliva, dela Egejskog mora i Kavalu opisuju kao raskrsnicu između Istoka i Zapada, jer su se u njoj susretale mnoge kulture. I pored bogato kulturno-istorijske scene, ono što je posebno ističe jesu pogledi na planinu i more, kao i nestvarna svetlost nalik na onu filmsku.

Kavala ima šta da ponudi svim vrstama turista - tu je istorija i kultura, arhitektura, cvetna dvorišta, ali i plaže sa čistom vodom i prirodna blaga. Posebno se ističe plaža Amolofi sa 3 kilometra sitnog peska i čistom plavom vodom - ima ležaljke, klubove na plaži i barove. Vredno je spomenuti i plaže Kalamitsa, Palio, Bomo, a mnogi preporučuju da se čamcem sa vodičem, naravno, istraži i zanimljiva obala ovog grada, piše Metro. Tvrđava i akvadukt, kao i antičko pozorište su simboli grada, te je zaista vredno da se posete.

Posebno je zanimljiva turistima iz Srbije

Kavala je od Soluna udaljena oko 160 kilometara, i turisti iz Srbije su u prilici da je posete onda kada idu na popularnu destinaciju, ostrvo Tasos. Naime, trajekti do Tasosa se obraćaju, između ostalog, i iz ovog grada i iako se ređe opredeljujemo da letujemo u gradu sa plažama, ipak ga mnogi naši sugrađani i posete, jer se nalazi preko puta Tasosa.

Kupovina u Kavali

Vijugave ulice su prepune prodavnica i butika, koji mame sa svih strana, ali je neophodno da obratimo pažnju na cene, jer su neki artikli daleko povoljniji u Solunu i zato se savetuje da se veće kupovine ipak obave van Kavale.

image