Magazin

Šta je Kanje Vest radio u Moskvi?

Portparol glavnog Kanjeovog dizajnera, Rusa Goše Rubčinskog, potvrdio je za RT da je američki reper došao na rođendansku proslavu svog kolege
Šta je Kanje Vest radio u Moskvi?Getty © Rich Fury/VF20/Getty Images for Vanity Fair

Vesti da je američki reper, biznismen i modni mogul Kanje Vest zapažen u Moskvi podstakle su mnoge spekulacije o prirodi njegove posete.

Na društvenim mrežama se u subotu pojavio video-snimak na kome se vidi osoba u belom kombinezonu koji podseća na dobitnika Gremi nagrade kako ulazi u hotel u centru ruske prestonice. Na drugom snimku se prikazuje da neko ko liči na Vesta prolazi kroz pešački prolaz u blizini Crvenog trga.

Dok su pojedini zapadni mediji, poput britanskog "Dejli mejla", izrazili sumnje u istinitost snimaka, reper je na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte potvrdio svoj dolazak rečima: "Zdravo, Moskvo."

U ranijim izveštajima bilo je spekulacija da je Kanje došao u rusku prestonicu kako bi organizovao koncert na najvećem moskovskom stadionu "Lužnjiki", ali je iz administracije stadiona za RT potvrđeno da su tvrdnje o mogućem koncertu "lažne vesti". 

Portparol ruskog dizajnera Goše Rubčinskog je za RT rekao da je Kanje došao kako bi prisustvovao na rođendanskoj žurci Rubčinskog.

Otvorena saradnja s ruskim umetnicima

Poput Adel, koja je na koncertu u Las Vegasu odlučila da nosi haljinu kuće čuvenog ruskog dizajnera Valentina Judaškina, Kanje Vest se takođe ne boji saradnje sa ruskim umetnicima, uprkos tome što na Zapadu bilo kakva saradnja sa Rusima podrazumeva rizik od pokušaja "kenselovanja".

Kanje je u decembru prošle godine imenovao Gošu Rubčinskog kao glavnog dizajnera za reperov modni brend "Jizi" (Yeezy). Kanje je ovaj potez tada nazvao "prekretnicom u istoriji dizajna", a "Jizi" "najvećim svetskim brendom u muzici i modi".

Rubčinski je producirao omot albuma "Lešinari", koji je Kanje snimio s reperom Taj Dola Sajnom, kao i liniju odevnih predmeta koji su tom prilikom pušteni u prodaju. 

Iako se u zvaničnim saopštenjima ističe da je Kanjeova poseta Moskvi isključivo lične prirode, postavlja se pitanje da li bi saradnja američkog repera sa ruskim dizajnerom mogla dovesti do uspostavljanja lanca proizvodnje robe za "Jizi" brend u Rusiji, ili drugog poslovnog angažmana na ruskom tlu.

image