Magazin

Roditelji "kosilice": Rade domaće, biraju prijatelje, intervenišu oko ocena, a sve na štetu dece

Oni šalju poruke i mejlove nastavnicima i raspravljaju oko ocena. Takođe, ubeđuju trenere o vremenu za igru i treninge, a zovu i profesore kako bi produžili rok za predaju radova. Ovo su samo neke od stvari koji "roditelji kosilice" rade, jer ne mogu da podnesu da njihova deca doživljavaju bilo kakvu vrstu nelagodnosti, bola ili razočarenja. I iako smatraju da su puni ljubavi, ono što rade zapravo može biti prilično štetno.
Roditelji "kosilice": Rade domaće, biraju prijatelje, intervenišu oko ocena, a sve na štetu dece© Julia M Cameron/pexels

Fenomen "roditelji helikopteri" izgleda blago u poređenju sa "roditeljstvom kosilice", jer oni rade daleko više od toga pukog lebdenja nad svojom decom. Svojim konstantnim mešanjem i rešavanjem problema dece, negativno utiču na mališane, jer stalnim intervenisanjem stvaraju nesigurnu, a ponekad čak i bespomoćnu decu koja nemaju pojma kako da se nose sa preprekama koje im se nađu. Shodno tome, kada nešto ne ide kako je planirano, ovakvo gajena deca se "raspadaju", jer skoro pa nikada nisu doživela razočarenje, piše Veri vel femili.

Šta je zapravo "roditeljstvo kosilice"

U pitalju su prepotentni roditelji koji su preterano uključeni u živote svoje dece. Oni upravljaju, ometaju i uređuju i njihov cilj je da ih zaštite od neuspeha, razočaranja, neprijatnosti i nedaća. Ali svo ovo popravljanje i pomaganje nije stvaranje srećne ili zdrave dece. Umesto toga, ovaj tip roditeljstva rađa generaciju dece koja nema pojma šta da rade kada naiđe na probleme.

Lako je videti kako roditelji upadaju u zamku ovakvog roditeljstva - toliko su usredsređeni na zaštitu svoje dece i olakšavanje života, da gube iz vida da suočavanje sa razočarenjem i neuspehom nije loše. U stvari, to je suštinski deo odrastanja i da bi deca jednog dana postala odrasli, moraju da dožive neuspehe. A kada roditelji uklone te potencijalne zastoje, oni oduzimaju svojoj deci razvoj važnih životnih veština.

Brojne su posledice, deca postaju nesposabna za život

Napori ovakvih roditelja, deci govore sledeće: "Ne može vam se verovati da radite stvari sami. Ja ću doneti ove odluke umesto vas". Iako je osnovni cilj ovih roditelja da se deci obezbedi lakši put kroz život, to na kraju stvara mnogo poteškoća. U stvari, istraživanja su pokazala da su deca roditelja kosilica slabo pripremljena da se nose sa rutinskim iskustvima odrastanja i učenja. Takođe nemaju hrabrost, otpornost i druge zdrave mehanizme suočavanja.

Oni se bore čak i sa najjednostavnijim zadacima kao što su traženje uputstava ili pojašnjenje zadatka ili obraćanje nastavniku za pomoć. Često ovoj deci nedostaje lična motivacija ili nagon jer nikada nisu morali da rade ni za šta. Takođe će se boriti sa situacijama kao što su pregovaranje, donošenje odluke bez smernica drugih. Uspaniče se, a ponekad se čak i "ugase", a u najgorem slučaju, ova deca se na kraju bore sa preuzimanjem odgovornosti i mogu okriviti druge za svoje nedostatke.

Ovakvi roditelji su pod stresom, osećaju se frustrirano

Kada roditelji dosledno dogovaraju rasporede, redovno traže smeštaj i stalno pregovaraju u ime svoje dece, oni postaju pod stresom, umorni i preopterećeni. Odjednom, njihovi pokušaji da olakšaju život svojoj deci zauzvrat su im otežali život. Osećaju se prezaposleno, preopterećeno i frustrirano. A, ponekad se čak i pitaju ko su. Njihov identitet postaje zamućen njihovim preterano angažovanim stilom roditeljstva. Odjednom, njihov svet je toliko fokusiran na njihovu decu da im je ostalo vrlo malo mesta u njihovim životima za svoje hobije, strasti, interesovanja, pa čak i prijatelje.

Šta otkriva "kosilice"

Biraju deci prijatelje i upućuju sa kim da se druži. Takođe, rešavaju i njihove konflikte i uvek su na strani su deteta. Pišu domaće zadatke umesto da mu pomognu da ih ono samo reši. Kada se pojave problemi sa drugom decom i njihovim prijateljima, ili čak sa braćom i sestrama, odmah se ubace u sredinu. U stvari, ne daju im ni priliku da to sami reše.

image