Magazin

Koju hranu bi trebalo izbegavati tokom menstrualnog ciklusa, a koja može pomoći da se osećate bolje

Ishrana u velikoj meri utiče na to kako se osećamo i baš iz tog razloga je njeno prilagođavanje ključno tokom menstrualnog ciklusa. Pojedine namirnice stručnjaci preporučuju da se u potpunosti eliminišu, dok bi neke druge, naprotiv, trebalo ubaciti u ishranu makar tokom "onih dana" u mesecu.
Koju hranu bi trebalo izbegavati tokom menstrualnog ciklusa, a koja može pomoći da se osećate bolje© Canva / alexandraivankovich

Svaka žena na menstrualni ciklus drugačije reaguje: neke jedva da osećaju simptome, dok se drugima pored intenzivnih bolova javljaju i mučnine, glavobolje i promene u raspoloženju i apetitu. Zbog promena u hormonalnom panelu stručnjaci savetuju da se pojedina hrana u ovom periodu izbegava.

Prerađena hrana

Prerađena i konzervirana hrana, koja je prepuna hemikalija i konzervansa je prva na "crnoj listi", jer u većini slučajeva dovodi do nadimanja i zadržavanja vode u organizmu. Unos velike količine soli i inače nije preporučljiva, ali u ovom periodu meseca može načiniti mnogo više štete organizmu nego inače.

Slatkiši i slane grickalice

Iako mnoge žene tokom menstruacije osećaju žudnju za slatkišima i grickalicama, ove namirnice se nikako ne preporučuju. Zbog svog sastava one mogu izazvati nadimanje i gasove, a ujedno i prouzrokovati nagle promene raspoloženja, koje je i ovako dosta narušeno zbog oscilacijama u nivou hormona.

Alkoholni napici

Tokom menstrualnog ciklusa bi posebno trebalo izbegavati unos alkohola u organizam. Zbog čega je to važno? Gubitak krvi izaziva smanjenje krvnog pritiska, zbog čega je telo još osetljivije na nuspojave alkohola. Osim toga, mnoge žene zbog bolova u stomaku tokom ciklusa uzimaju i analgetike, koji se "ne slažu" baš najbolje sa alkoholom i mogu izgubiti svoje dejstvo.

Ljuta i začinjena hrana

Konzumacija ljute i isuviše začinjene hrane može biti šok za želudac i čitav organizam tokom menstruacije, pa stručnjaci preporučuju da se ona izbegava u tom periodu. Ukoliko, pak, ne možete zamisliti svoj obrok bez začina, razmislite o tome da hrani dodate cimet ili kurkumu - oni su poznati po svojim antiinflamantornim dejstvima.

Ove namirnice su preporučljive pre i tokom menstrualnog ciklusa

Losos, crna čokolada, ovsene pahuljice, lubenice, smokve, šljive i citrusi su namirnice koje bi u periodu pre i tokom mentruacije bilo poželjno da se nađu na vašoj trpezi. Za razliku od onih sa "crne liste" one ne narušavaju želudačnu floru i ne izazivaju nadimanje i gasove. Čaj od kamilice su stručnjaci sa portala Flou takođe preporučili - on ima umirujuće dejstvo na nervni sistem i ublažava grčeve u stomaku.

image