Magazin

Fitnes prema menstrualnom ciklusu

Određivanje dana treninga i intenzitet vežbi prema menstrualnom ciklusu može biti stresno, ali moguće je napraviti fitnes plan prema potrebama tela i pronaći dobar balans i ne preskakati treninge.
Fitnes prema menstrualnom ciklusu© Pexels/Anna Shvets

Fizička aktivnost na mesečnom nivou može biti vrlo drugačija za žene, nego za muškarce. Postoje brojni faktori tokom ženskog ciklusa koji znatno utiču na raspoloženje, snagu, nivo vode u telu, pa samim tim i na kvalitet i učestalost rekreacije. Ipak, moguće je napraviti generalni plan i prilagoditi ga svakoj nedelji ciklusa:

Prva nedelja - period menstruacije

Usled krvarenja i bolova prilikom grčenja materice, mnoge žene žele da odmore svoje telo i potpuno izbegavaju trening. Ipak, mnogi doktori preporučuju fizičku aktivnost tokom menstruacije, jer može pozitivno uticati na mentalno i fizičko zdravlje, a u nekim slučajevima može čak i ublažiti bolove. 

Plivanje, vožnja biciklom, lagani kardio i joga su neke od vežbi koje mogu biti dobre tokom "najteže" faze ciklusa. Na kraju, najvažnije je pratiti sopstveni osećaj i intuiciju. Ponekada, prilagođeni trening može biti pravi odogovor za umanjenje bolova, a nekada je najbolje odmoriti i sačekati nekoliko dana.

Druga nedelja

Kada krvarenje uveliko prestane, nivo estrogena i testosterona raste i mnoge žene se osećaju kao da se vraćaju u "normalu". Tada se povećava snaga i izdržljivost, tako da je moguće raditi bilo koju vrstu treninga, od baleta i trčanja do dizanja tegova i sličnih vežbi snage.

Treća nedelja

Snaga i izdržljivost bi trebalo da su i dalje stabilne, tako da nema potrebe za prevelikim izmenama fitnes režima. Nivo estrogena dostiže vrhunac u trećoj nedelji, ali kada krene da opada, moguće je osetiti manjak energije u odnosu na prethodnu nedelju. Tada je važno slušati svoje telo, kako ne bi došlo do previše napornog treninga koji može biti iscrpljujuć ili čak dovesti do povrede. U suprotnom, ako se žena oseća dovoljno odmorno i spremno na trening, onda je u redu nastaviti.

Četvrta nedelja

Progesteron dostiže vrhunac, ali ubrzo kreće da opada (zajedno sa estrogenom) i javlja se predmenstrualni sindrom (PMS). Dolazi do zadržavanja vode u telu (nadutosti), promene u raspoloženju, pojačanog apetita, bola u grudima... Vežbanje može biti nelagodno, ali to ne znači da bi trebalo potpuno odustati.

Ako su izdržljivost i snaga i dalje na dobrom nivou, u redu je verovati svojim sposobnostima i nastaviti sa rekreacijom. U slučaju da trening postaje zahtevan, onda je dobro prilagoditi plan i umanjiti stres, ali nije preporučljivo potpuno obustaviti vežbe, osim ako simptomi nisu previše intenzivni.

Na kraju, najvažnije je dobro slušati svoje telo i ne postavljati nerealne ciljeve. Kada dođe do umora, bezvoljnosti i bola, onda je u redu obustaviti trening na nekoliko dana. S druge strane, ako se osećamo dobro i raspoloženo za trening, čak i tokom prve nedelje, onda je lagano vežbanje preporučljivo i može imati mnoge benefite. Ipak, i dalje ne bi trebalo preterivati, kako ne bi došlo do prevelikog fizičkog (a samim tim i mentalnog) stresa.

image