Magazin

Istine i zablude o treninzima za žene

"Žene ne treba da treniraju kao muškarci - nabildovaće se" i " nije važno šta jedeš dokle god treniraš", su samo neke od informacija na koje možete naići na društvenim mrežama

Mitovi i zablude postoje kako bi se opovrgnuli. U razgovoru sa Nikolom Sarićem, personalnim trenerom sa preko 20 godina iskustva u sportu, otkrili smo koje su to zablude vezano za treninge za žene, kao i koje se istine iza njih kriju.

 Zabluda: Dizanje tegova nije za žene

Jedna od najčešćih zabluda sa kojima se Nikola susreće u svom radu sa pripadnicama lepšeg pola jeste ta da dizanje tegova nije za žene. Dugogodišnjim istraživanjima u ovoj oblasti, dokazano je da treninzi snage donose mnoštvo benefita, poput efektivnijeg gubljenja kilograma, dobijanja oblina i poboljšanja ravnoteže, a doprinose i smanjenju stepena rizika za razvoj srčanih oboljenja, dijabetesa i osteoporoze. Važno je spomenuti i činjenicu da su treninzi sa opterećenjem odličan način i za oslobađanje od negativne energije, a brojna istraživanja dokazuju da se žene koje redovno vežbaju mnogo lakše nose sa napetošću i stresnim situacijama.

 Zabluda:Ishrana nije od velike važnosti ako redovno treniraš

Od zabluda koje vladaju među ženama učestala je i ona da se samo redovnim vežbanjem postiže dobar fizički izgled, a da je za „dobijanje“ mišića dovoljno intenzivno trenirati. Istina je potpuno suprotna: kako bi se postigli željeni rezultati, bilo da je u pitanju gubljenje ili dobijanje telesne mase, potrebno je izbalansirati ishranu. Promena životnih navika i navikavanje organizma na izbor zdravih namirnica, ali i onih koje će nas učiniti sitim, najveći je korak za dobrobit kako tela, tako i uma.

Zabluda: Kardio trening je najbolji za oblikovanje tela i mršavljenje

Za kraj, ništa manje „popularna“ zabluda je ta da su kardio treninzi najefikasniji način za izvajano telo bez celulita. „Realnost je malo drugačija: kardio treninzi prevashodno služe za poboljšanje kondicije i povećanje izdržljivosti mišića, te su idealni nakon napornijih treninga sa opterećenjima. Važno je zapamtiti i to da bez snažnih mišića i pravilne ishrane, kardio trening postaje uzaludan, a jedini rezultat može biti fizički zamor“ – objašnjava Nikola, i dodaje da je od izuzetne važnosti jasno definisati željene ciljeve, a zatim treninge i ishranu prilagoditi njima

image