Magazin

Ova 3 srpska predjela važe za najgora: Prvo mesto zauzeo "specijalitet" još iz doba Jugoslavije

Kažu da se o ukusima ne raspravlja, ali kada je reč o srpskim specijalitetima, raspravama nikad kraja! Lokalno stanovništvo za ova tri predjela tvrdi da su najbolje što Srbija ima da ponudi, ali se korisnici portala Tejst Atlas sa njima baš nikako ne slažu.
Ova 3 srpska predjela važe za najgora: Prvo mesto zauzeo "specijalitet" još iz doba Jugoslavije© DALL-E by ChatGPT

Srbija važi za zemlju izuzetnih gurmanluka: naš ajvar našao se na visokom 3. mestu najboljih soseva na svetu, dok je komplet lepinja ubedljivi pobednik kada su u pitanju slani doručci. Međutim, ima i onih jela koja uopšte nisu oduševila gurmane iz različitih krajeva sveta. 

Živa pljeskavica iz Sedlara je najgore srpsko predjelo

Živa pljeskavica nije specijalitet novijeg datuma: ona se u mestu Sedlari nadomak Valjeva pravi već više od pola veka i prava je urbana legenda ovog dela Srbije. Međutim, iako se lokalnom stanovništu dopada, korisnike portala Tejst Atlas ono uopšte nije oduševilo. Štaviše, proglasili su ga za ubedljivo najgore predjelo sa naših prostora! Glavni sastojci gurmanskog specijaliteta neobičnog imena su mlevena junetina, so, biber, tucana paprika, aleva paprika, vegeta, luk i ulje, a kada se sve pomeša, "pljeskavica" se služi uz lepinju, u iščekivanju dobrog roštilja.

Pihtije opet u samom vrhu najgorih domaćih specijaliteta

Ko zna koji put zaredom pihtije se nalaze u samom vrhu "crne liste" Tejst Atlas Portala. Neki bi rekli sasvim nepravedno, ali šta je tu je. Ovaj specijalitet obično se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa, poput glave ili kolenica, a meso se kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da se samo odvaja od kostiju. Nakon toga se sa temeljcem ono stavlja u činije, a pošto se sve ohladi, pihtije postaju želatinaste strukture.

Leskovačka kavurma na trećem mestu

Tradicionalno pripremana u hladnijim mesecima godine, kavurma ili sprža se najčešće vezuje za južne delove Srbije, odnosno za grad Leskovac, po kome je ona o dobila ime. Za pripremu ovog specijaliteta koriste se crna i bela svinjska džigerica, svinjska glava, srce i slezina, kao i debela i tanka crevca, koja se dobro i dugo krčkaju zajedno sa čvarcima. Postupak traje sve dok masa ne postane kompaktna, nakon čega se ona ubacuje u gazu kako bi se skroz ocedila. Potom se ona služi kao predjelo, najčešće uz dodatak turšije.

image