Magazin

Vrangelovo ostrvo: Rusko "porodilište" belih medveda koje se nalazi pod zaštitom UNESKA

Daleko od civilizacije, između Istočnosibirskog i Čukotskog mora, smešteno je Vrangelovo ostrvo - prirodni rezervat na kome su svoje utočište pronašle mnoge divlje životinje. Ipak, od svih vrsta, ovo ostrvo najviše se dopalo belim medvedima, koji su baš tu odlučili da naprave svoje "porodilište".
Vrangelovo ostrvo: Rusko "porodilište" belih medveda koje se nalazi pod zaštitom UNESKA© РИА Новости / Михаил Успенский

Vrangelovo ostrvo je jedno od najlepših i najnepristupačnijih mesta u Rusiji, koje se prostire na više od 7.500 kvadratnih kilometara. Ono je jedinstveno po mnogo čemu: na njemu i pored ekstremnih vremenskih uslova obitava više od 40 vrsta sisara, ptica i riba i više od 30 vrsta paukova, leptira i insekata, od kojih se mnogi smatraju endemičnim.

Najveće na svetu "porodilište" belih medveda

Na Vrangelovom ostrvu nalazi se najveće "porodilište" belih medveda na svetu. U njemu se tokom čitave godine rađaju, stasavaju, međusobno upoznaju i razmnožavaju na stotine pripadnika ove vrste divljih zveri, koje u svom prirodnom okruženju imaju sve što im je potrebno za siguran život i bezbrižnu budućnost: dovoljno hrane, na desetine fjordova za plivanje i na hiljade kilometara nepregledih "ledenih ravnica" za šetnju i igru.

Raj za morske ptice, ali i istraživače

Surova severna klima možda i nije idealno mesto za život, ali se pojedinim životinjama ona veoma dopada. Na Vrangelovom ostrvu su, pored mnogobrojnih retkih pripadnika životinjskog sveta, svoje utočište pronašle i mnoge vrste morskih ptica, čije kolonije čini više od milion jedinki. Upravo zbog toga je ovo mesto raj i za istraživače i ornitologe, kojima je svaka nova pernata porodica povod za radost.

Netaknuta priroda je najveći dar Vrangelovog ostrva

Vrangelovo ostrvo možda i ne bi bilo toliko egzotično da nije njegove netaknute prirode i nestvarno lepih krajolika koji se prostiru hiljadama kilometara. Za neponovljive pejzaže neukaljane ljudskim otiscima možemo zahvaliti nepristupačnosti terena: na ovo ostvro može se stići samo na dva načina - vodenim ili vazdušnim putem. U poslednjih nekoliko godina, istina, sve više turista posećuje ovaj severni biser, ali su posete veoma kontrolisane i ograničene kako se ne bi narušavao balans za koji se priroda vekovima borila.

Vrangelovo ostrvu je arktički biser UNESKOVE liste

Od 2010. godine Vrangelovo ostrvo je, zajedno sa 60 kilometara udaljenim ostrvom Herald, upisano na UNESKOVU Listu svetske baštine, kao jedinstven subarktički i arktički ekosistem, izolovan od sveta i prošaran tajgama, tundrama i arktičkim pustinjama. O značaju ovog prirodnog  bisera neprekidno se govori na mnogim konferencijama o zaštiti ekologije i flore i faune, dok borci za opstanak endemičnih vrsta čine sve da se "bio-relikvije" spasu od izumiranja.

image