Magazin

Skandal u modnoj industriji: Sada znamo koliko stvarno u proizvodnji košta Dior torba od 2.800 dolara

Torbe francuske modne kuće "Dior", koje koštaju na hiljade evra, zapravo nisu toliko vredne - Otkriveno je da je pravljenje ovih lukuznih komada oko 50 puta jeftinije od cene za koju se prodaju. Novi detalji istrage vezane za rad kompanije LVMH, koja drži brojne luksuzne brednove, ukljućujući i Dior, bacili su svetlo na eksploataciju radnika koji proizvode za svetske modne kuće.
Skandal u modnoj industriji: Sada znamo koliko stvarno u proizvodnji košta Dior torba od 2.800 dolaraGetty © Lauren DeCicca

Kompanija LVMH je pod istragom vlasti u Italiji, koje su nedavno proveravale radne uslove u njihovim fabrikama.
Jedna od njih je bila i fabrika koja proizvodi Dior torbe, a prema dokumentima koje su vlasti otkrile, luksuzna modna marka plaća dobavljaču samo 57 dolara za izradu torbica. Iste kasnije kupcima prodaju po ceni od oko 2.800 dolara.

Fabrika Diora nije usvojila "odgovarajuće mere za proveru stvarnih uslova rada ili tehničkih mogućnosti ugovornih kompanija", navodi se u dokumentu tužilaštva, prenosi Rojters.

Istražitelji su tokom marta i aprila takođe pronašli dokaze da radnici spavaju u fabrikama kako bi se torbe mogle proizvoditi 24 sata dnevno. Takođe su pratili podatke o potrošnji električne energije, koji su pokazali da se radovi obavljaju tokom noći i praznika, navodi "Rojters". Otkriveno je i da su sigurnosniuređaji na mašinama za lepljenje ili četkanje uklonjeni, kako bi radnici mogli brže da upravljaju njima.

Proizvođači su bile firme u kineskom vlasništvu, rekli su tužioci. Većina radnika bila je iz Kine, dvojica su bili ilegalni imigranti, dok je još sedam radilo bez potrebne dokumentacije.

U fabrikama brenda Đorđo Armani bila je slična situacija, jer je kompanija plaćala 99 dolara za proizvodnju torbi koje su kasnije u njihovim radnjama koštale 1900 dolara. Prema izveštaju "Volstrit žurnala", cene proizvodnje ne uključuju trošak materijala, dok kompanije zasebno pokrivaju troškove dizajna, distribucije i marketinga proizvoda.

Vlasti su istragu započele nakon optužbi da obe kompanije iskorištavaju strane radnike kako bi proizveli luksuznu robu po niskim cenama. Italijanske vlasti tvrde da Dior nije preduzeo mere za proveru radnih uslova u fabrikama kompanija sa kojima je sarađivao i periodične revizije svojih dostavljača unazad nekoliko godina.

image