Magazin

Najposećeniji grad na svetu je most između Istoka i Zapada

Možda bismo očekivali da bi titula najposećenijeg grada priprala romantičnom Parizu, nostalgičnom Rimu ili užurbanom Njujorku, ali realnost i statistika govore drugačije. Turisti obožavaju jedan grad koji se smatra mostom između Istoka i Zapada i koji pleni miksom kultura, istorija, kao i modernih i tradicionalnih vrednosti.
Najposećeniji grad na svetu je most između Istoka i Zapada© Anna Berdnik/unsplash

Ulaganje u putovanja je sigurna investicija koja će nam doneti mnogo dobra u životu - upoznaćemo se da drugim kulturama, jezicima, običajima, razgovaraćemo sa lokalcima, posetićemo i videti bitne građevine. Sigurno da nećemo pogrešiti ako "trknemo" do Budimpešte ili za vikend posetimo Temišvar, jer izlazak iz zemlje i obilazak drugih država i gradova je iskustvo za sebe. Neki su lepi, drugi prebrzi za nas, treći previše monotoni. Takođe, određeni gradovi su posebno zanimljivi turistima i posete se beleže u milionima. Sajt Euromonitor International dostavio spisak najposećenih gradova na svetu, a šampion je jedan grad sa kojim smo i mi veoma povezani, kako u istorijskom, tako i u kulturnom smislu.

U nastavku pogledajte koja su to tri grada najposećenija na svetu.

3. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Futuristička metropola je treći najposećeniji grad na svetu, koji je prošle godine ugostio 16,8 miliona gostiju.

Sa svojim inovativnim hotelima, uključujući odmaralište u obliku meseca i velikim planovima za povećanje dužine javnih plaža za 400 odsto, ovaj bliskoistočni dragulj ima nameru da privuče sve veći broj posetilaca u narednim godinama. Pored šetnje živahnom marinom Dubaija i noćnog života, turisti takođe hrle u ovaj grad radi kupovine i razonode, a mnogi od njih posećuju Dubai Mol, vodeću atrakciju u gradu, poznat po svojim brojnim maloprodajnim objektima.

2. London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Vicešampion ove liste je London, koji je posebno zanimljiv zbog svojih znamenitosti - Big Ben, Tauer bridž, Bakingemska palata, Britanski muzej samo su neke od građevina i institucija zbog kojih turisti hrle u ovaj grad. Posetilo ga je ih je 18,8 miliona u 2023. godini i izgleda da će trend da se nastavi. Činjenica je da vreme može da bude prilično loše, ali ovo je ipak prestonica sa fascinantnom istorijom i kosmopolitskim osećajem kao nigde u Evropi.

Bilo da je kiša ili sunce, nećemo ostati imuni na ovaj grad, posebno ako želimo da izađemo sa utabanih staza i doživimo englesku prestonicu kao lokalac – ne manjka mu neverovatnih skrivenih mesta za otkrivanje, piše Travel Of Pat.

1. Istanbul, Turska

Kroz istoriju poznat je i kao Vizantion, Konstantinopolj i Carigrad, ovaj najnaseljeniji grad u Turskoj je i privredno, kulturno i istorijsko središte zemlje. Smešten između istočne Evrope i zapadne Azije, polaže pravo na teritorije oba kontinenta i konstantno rastrgan između svojih evropskih korena i orijentalnog duha, Istanbul je vodeća turistička destinacija na svetu, privlačeći 20,2 miliona gostiju prema poslednjem broju.

Beleži značajan rast od 26 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kako navodi pomenuti sajt. Titula najposećenijeg grada je za neke neočekivana, ali druge nije veliko iznenađenje - Istanbul je dobro poznat po svom bogatom vizantijskom i otomanskom nasleđu, veličanstvenim carskim džamijama, miksu kultura. Takođe, grad je i dalje relativno pristupačna destinacija - oni sa ograničenim budžetom trebalo bi da planiraju da troše oko 30 evra na obroke dnevno, prema Budžnjt Jor Trip.

Iako se to često potcenjuje, vizna politika Turske umnogome je doprinela da Istanbul bude na prvom mestu na najnovijoj rang-listi, jer daleko veći broj stranih državljana može da ga posećuje bez viza u poređenju sa većinom evropskih zemalja.

image