Magazin

Gastronomski raj - 10 gradova u kojima je najbolja hrana

Upoznavanje gradova kreće sa obilaskom znamenitosti, muzeja, ali podrazumeva i odlaske u restorane, barove, posete lokalnim pijacama, razgovore sa lokalcima, kuvarima, meštanima. Hrana spaja ljude, ističu šefovi kuhinja, ali koja mesta su poznata po dobrim jelima i gastronomskim uživanjima?
Gastronomski raj - 10 gradova u kojima je najbolja hrana© Alex Harmuth/unsplash

Ljubitelji hrane su u stalnoj potrazi za ukusnim jelima, neobičnim specijalitetima, nesvakidašnjim ukusima koji raduju nepce. Gastro entuzijasti sa portala Fud end Vajn su napravili 10 gradova koji su poznati po izvrsnoj hrani.

10. Madrid, Španija

U glavnom gradu Španije, ne bi trebalo zaobići pijacu San Migel, na kojoj može da se pazari sveža lokalna hrana i specijaliteti. Madrid se može pohvaliti sjajnim restoranima sa specijalitetima kastiljske kuhinje, a neka od jela koja su karakteristična za ovo područje su španska tortilja i ćurosi s čokoladom.

9. Osaka, Japan

Ovaj grad u Japanu, predstavlja pravi gastronomsku avanturu - tradicionalna jela su izvrsna, a među njima prednjače kuglice od hobotnice, meso i povrće na ražnjićima, kao i palačinke.

8. Kopenhagen, Danska

Kopenhagen je nastavio da "cveta" u poslednje dve decenije, donoseći nordijsku hranu na međunarodnu scenu. Hrana Kopenhagena je postala toliko kultna, da je gradski hot dog, koji se tradicionalno služi sa kiselim krastavcima, "pojavljuje" u drugoj sezoni američke televizijske serije The Bear.

7. Singapur

Singapur se nedavno pozicionirao kao jedan od najuzbudljivijih kulinarskih gradova na svetu, te ne čudi što je veoma interesantan gastro- turistima.

6. Rim, Italija

Rimsku kuhinju definiše tradicija, oličena u njenim generacijskim jelima i regionalnim sastojcima. Međutim, usredsrediti se samo na prošlost i prevideti moderni gradski pokret kuvanja bila bi greška, kažu gastro-turisti i predlažu da se probaju i druga jela.

5. Lima, Peru

Možda nama deluje daleko, ali ako nas put nanese u prelepu Limu, treba naglasiti da ima veoma živopisnu gastro scenu sa odličnim restoranima i barovima.

4. Pariz, Francuska

Kultura bistroa i dalje blista u Gradu svetlosti, gde i vladaju klasična jela poput bifteka. Poslednjih godina, Pariz je proširio svoj kulinarski opseg, nudeći posetiocima istočnoevropske, italijanske, japanske, bliskoistočne i meksičke opcije.

3. Meksiko Siti, Meksiko

Naravno da je ovaj grad prestonica takosa, tortilja, enčilada, kesedilja. Ističe se da bez obzira da li govorimo o tradicionalnoj hrani ili modernoj kuhinji ovaj grad pomera sve gastro granice.

2. Istanbul, Turska

Bilo da se radi o klasičnom iskustvu i jelima sa morskim plodova duž Bosfora, simitu kupljenom od uličnih prodavaca ili finom restoranu, Istanbul je grad koji je pun kulinarskog šarma i pruža vrhunsko gostoprimstvo.

1. Tokio, Japan

Šampion u ovoj kategoriji je Tokio - grad koji pruža izvrsna gastro iskustva. Sa najvećim brojem restorana sa Mišelanovom zvezdom na svetu, grad je posvećen kulinarskoj tehnici, kvalitetnim sastojcima i tradiciji i nastavlja da zadivljuje ceo svet.

image