Magazin

Ovaj grad zabranjuje picu i sladoled posle ponoći

Čelnici grada Milana imaju nameru da zabrane prodaju sladoleda i pica posle ponoći, jer smatraju da se u sitne noćne sate stvaraju gužve i buka. Da li će predlog zakona uspeti da se realizuje, još ne znamo, jer je pre 10 godina bilo je sličnih pokušaja, ali nezadovoljni ugostitelji su zaustavili ovaj potez.
Ovaj grad zabranjuje picu i sladoled posle ponoći© Rachel Claire/pexels

Za mnoge Italijane, pica ili sladoled kasno u noć su deo kulture, ali izgleda da se sa tim ne slažu vlasti koje su predložile da se prodaje ova hrana kasno uveče. Naime, gradska lokalna uprava je predložila zakon kojim bi se zabranila hrana za poneti u kasnim večernjim satima, jer se zbog ove navike stvaraju grupe ljudi koje prave veliku buku.

"Cilj je da se pronađe balans između druženja i zabave, i mira i spokoja stanovnika", kaže zamenik gradonačelnika Marko Graneli.

Zabrana bi se odnosila na stolove na otvorenom i važila bi od 00:30 časova radnim danima i 1:30 ujutru vikendom i to između maja i novembra, piše Indipendent. Italijani imaju rok do početka maja da se žale i predlože izmene zakona.

Ideja već jednom odbačena

Gradonačelnik Đulijano Pisapija je 2013. godine bio primoran da povuče predlog, jer su nezadovoljni prodavci potresli njegovu administraciju. Tvrdio je da je formulacija bila pogrešna: "Ako je bila naša greška, ona je već ispravljena. Žitelji Milana i drugih gradova mogu da jedu sladoled danju i noću gde god žele", govorio je.

image
VV inauguration
banner