Magazin

Tajna je u sinhronizaciji: Naučnici otkrili šta je ono što neke ljude čini ekstremno privlačnim

Šta je to što je potencijalnim partnerima naročito privlačno kod nas? Fizički izgled? Intelekt? Stav? Sve ovo u manjoj ili većoj meri doprinosi privlačnosti između dvoje ljudi, ali ono što je posebno aktraktivno, a potpuno neočigledno jeste sinhonizacija pulsa.
Tajna je u sinhronizaciji: Naučnici otkrili šta je ono što neke ljude čini ekstremno privlačnim© Canva / RgStudio

U naučnim krugovima postoji pojam fiziološkog sinhronizovanja. Iako veoma rogobatnog naziva, ovaj fenomen je u svojoj osnovi izuzetno jednostavan i podrazumeva usaglašavanje srčanog ritma, načina disanja, nivoa hormona i drugih bioloških procesa između dvoje ljudi.

Reklo bi se da je, budući da su u pitanju biološki procesi, to nešto što je svojstveno svim pripadnicima ljudske rase, međutim, to nije tako. Tom "veštinom" sinhronizacije ne vladaju svi ljudi na planeti, već samo pojedini srećkovići. Njih naučnici nazivaju "supersinhronizatorima". 

"Supersinhronizatori" su privlačniji od drugih ljudi

Zahvaljujući ovoj fenomenalnoj sposobnosti, suprotan pol "supersinhronizatore" doživljava neuporedivo privlačnijim od ostalih (običnih). Zbog toga oni imaju mnogo više šansi u pronalaženju adekvatnog partnera, kao i sreće u izgradnji i održavanju harmoničnih emotivnih odnosa, pokazala su istraživanja izraelskih naučnika čiji je rad objavljen na portalu Komjunikejšns Sajkolodži. 

Fenomen su naučnici temeljno istražili 

Do zaključka ove vrste naučnici su došli putem opsežnog istraživanja u kome je učestvovalo 144 osobe, kojima su nasumično prikazivani video-snimci glumačkih parova u trajanju od 92 sekunde, čiji je nivo sinhronizacije varirao od izuzetno niskog, gotovo nepostojećeg, do nestvarno visokog. Ispitanici su nakon odgledanih materijala dobili zadatak da likove sa snimaka ocene kao više ili manje privlačne, kao i da par okarakterišu kao atraktivan ili ne.

A potom sproveli i praktičan "ispit" 

Nakon toga, istraživači su sa teorije prešli na praksu i sproveli eksperiment u kome je učestvovalo 48 dobrovoljaca - 24 muškarca i isto toliko žena. Svako od učesnika sastajao se sa četvoro partnera, a "dejt" je trajao 5 minuta. I praksa je potvrdila pretpostavke naučnika: osobe koje su imale sposobnost da sinhronizuju srčani ritam i način disanja sa potencijalnim partnerom okarakterisane su kao fizički i intelektualno privlačnije.

image