Magazin

Postoji razlog zbog čega žene više vole muškarce sa bradom

"O ukusima se ne raspravlja", kaže stara izreka. I to zaista jeste tako, budući da se u gotovo 100 posto slučajeva muškarci sa bradom damama dopadaju više. Iza ovog zaključka stoji jedna naučna studija, koja je objasnila i zbog čega je to tako.
Postoji razlog zbog čega žene više vole muškarce sa bradomGetty © Neil P. Mockford

Nedavno je zahvaljujući softveru sa veštačkom inteligencijom tehnološki mogul i vlasnik Mete, Mark Zakerberg, dospeo u žižu javnosti. Njegovom liku dodata je brada, zbog čega su i žene i muškarci masovno "poludeli" - dame su govorile kako je on običnog dečka on odjednom postao seksepilni zavodnik, dok se jači pol osetio "ugroženim" i izrazio zabrinutost da bi Mark, nakon krađe ličnih podataka, sada mogao da počne i da krade ženska srca.

Ovo je podsetilo naučnike na studiju koja je rađena ne tako davne 2016. godine, u kojoj su naučnici dokazali da su muškarci sa bradom ženama daleko privlačniji od onih koji je nemaju. U istraživanju koje je objavljeno na naučnom portalu Vajli Onlajn Lajbreri učestvovalo je više od 8.500 žena od kojih je svaka rekla kako preferira muškarce sa ovim atributom.

Zbog čega su muškarci sa bradom privlačniji ženama

Ispostavilo se da je glavni uzrok privlačnosti zapravo u tome što brada daje jaču definiciju donjoj trećini lica, dodaje pokoju godinu i pojačava percepciju njihove muževnosti, prenosi Hafington Post. Ovo otkriće za mnoge nije iznenađenje, budući da je za rast brade zaslužan najviše muški polni hormon, testosteron.

Međutim, i u tipu brade postoje nijanse, pa su tako, prema ovoj studiji, muškarci sa 10-dnevnom bradom ženama neuporedivo privlačnija nego oni koji na licu imaju dugu bradu i brkove, poput drvoseča. Ovakva vrsta "ukrasa" na muškom licu se, po mišljenju nežnijeg pola, smatra nedovoljno higijenskom, pa je stoga i manje atraktivna.

Da li Zakerbergu ipak treba brada

Činjenica je da je lice Marka Zakerberga zahvaljujući bradi dobilo potpuno drugačiju dimenziju - da je postalo muževnije, a samim tim i atraktivnije. Međutim, mnogi smatraju da bi u stvarnom životu tehnološkog mogula ovakva promena bila potpuno nepotrebna.

"Njegovo lice bez brade se kroz vreme već uklesalo u podsvest svih nas, a Mark sa bradom izgleda kao deo neke igre koja ukučuje zamenu identiteta. Njemu zapravo ni ne treba brada, jer su njegova moć i njegov novac sasvim dovoljni da bi ga žene smatrale atraktivnim", naveo je muzičar Sem Kim.

image
VV inauguration
banner