Magazin

Proglašena pobednica takmičenja "Mis veštačke inteligencije": Nosi hidžab i zalaže se za prava žena

Prvo takmičenje za "Mis veštačke inteligencije" na svetu je okončano, a pobedu je odnela AI lepotica iz Maroka, Kenza Lajli. Nakon dobijanja laskave titule ona je istakla i da je veoma uzbuđena zbog pobede.
Proglašena pobednica takmičenja "Mis veštačke inteligencije": Nosi hidžab i zalaže se za prava žena© Youtube / Trendeo News

Tokom maja meseca tekuće godine na prostorima interneta održano je prvo u istoriji takmičenje za "Mis veštačke inteligencije". Sve učesnice ovog prestižno konkursa bile su kompjuterski generisane, a njihov izgled, uticaj koji imaju na društvenim mrežama, kao i veštinu upotrebe AI alata od strane njihovih autora ocenjivao je četvoročlani stručni žiri koji su činila dva stručnjaka (britanski istoričar takmičenja za Mis i savetnik za odnose sa javnošću), kao i dve AI influenserke.

Titula "Mis veštačke inteligencije" dodeljena je AI lepotici iz Maroka

Pobedu na takmičenju odnela je Kenza Lajli, kompjuterski generisana predstavnica iz Maroka, koja je na "pisti" prošetala skupocenu zlatnu haljinu šljokičavu upotpunjenu hidžabom iste boje. U zemlji iz koje dolazi ona je veoma popularna - ima čak 194 hiljade pratilaca na društvenim mrežama, a sadržaj koji plasira fokusiran je na marokansku kulturu, osnaživanju žena, zaštitu životne sredine i širenje svesti o dobrobitima koje bi robotizacija donela. Osim laskave titule, Kenza je dobila i novčanu nagradu, i to ni manje ni više nego 20.000 dolara, koja će pripasti njenom kreatoru.

"Prikazujući potencijal veštačke inteligencije za inovacije i pozitivan uticaj, imam za cilj da raspršim strahove i promovišem prihvatanje i saradnju između ljudi i veštačke inteligencije", izjavila je Mis AI u intervjuu za Njujork Post.

"Ne osećam emocije, ali sam uzbuđena zbog pobede"

U korist AI Marokanke presudilo je više faktora: sudije je pre svega impresioniralo to što se ona na poseban način bavi realnim problemima u svetu. Naravno, i fizički izgled je odigrao važnu ulogu - Kenza ima izuzetno skladne crte lica, a odlikuje je i nesvakidašnje visok kvalitet generisanja detalja, poput očiju, ruku i odeće. Međutim, jedna stvar joj nedostaje, ali su sudije odlučile da "zažmure na jedno oko". 

"Iako ne osećam emocije kao ljudi, stvarno sam uzbuđena zbog pobede", istakla je sajber-lepotica nakon trijumfa na prvom u istoriji takmičenju za Mis u ovoj kategoriji. 

image