U kolima kao u rerni: Čuvari nacionalnog parka ispekli "banana-hleb" u automobilu
Alarmantno visoke temperature koje su u poslednjih nekoliko godina sve češće glavna tema samita o ekologiji i globalnom zagrevanju i ove godine pogodile su veliki deo sveta - od Sjedinjenih Američkih Država, preko čitave Evrope i dalje ka Aziji. Prošle godine rendžeri nacionalnog parka u Juti u kolima su pekli čokoladne kolačiće, a ove godine su njihove kolege otišle korak dalje.
Kolač u kolima? Nemoguće
Kako bi skrenuli pažnju na ovaj problem, rendžeri nacionalnog parka Saguaro u Arizoni, u Sjedinjenim Američkim Državama, odlučili su da u svom službenom vozilu koje je parkirano na suncu ispeku takozvani banana hleb? Da li su uspeli? O, da, jesu! Za potrebe "eksperimenta", oni su u posude nasuli prethodno pripremljenu smešu za ovu poslasticu, a same činije ostavili u kolima, na kontrolnoj tabli koja se nalazi tik ispod vetrobranskog stakla.
Temperatura u kolima je bila dvostruko viša nego napolju
Pečenje banana hleba počelo je u 11 ujutru, kada je spoljašnja temperatura bila nešto viša od 36 stepeni Celzijusa. U tom trenutku temperatura unutar automobila, na kontrolnoj tabli bila je dvostruko viša, odnosno 72 stepena Celzijusove skale. Čuvari su pripremu kolača pomno pratili sa ulice i na svakih sat vremena beležili pokazatelje termometra. Dva sata kasnije, kada je napolju bilo 40 stepeni, temperatura u kolima dostigla je skoro stoti podeljak!
Banana hlebu bilo potrebno 4 sata da se ispeče u potpunosti
Četiri sata kasnije, oko 3 sata popodne, čuvari su izvadili kolač iz "rerne" i imali su šta da vide - on je bio potpuno ispečen! Čak je imao i zlatkastu koricu. Neobičan način pripreme ove poslastice oduševio je pratioce zvaničnog naloga nacionalnog parka Saguaro na Fejsbuku, ali i zabrinuo sve one koji žive u delovima sveta koje pogađaju ovakve vrućine. Imajući u vidu da globalno zagrevanje sve više uzima maha, pitanje je kada će naša planeta postati jedna užarena lopta u kojoj će uslovi za život biti nepodnošljivi.