Magazin

Ruski kokošnik je ponovo u modi: od Ekaterine Velike do Megan Markl

Kokošnik se pravio od debelog papira ili lepljenog platna, prekriven skupom tkaninom, somotom ili satenom. Vezen je zlatnim ili srebrnim nitima, perlama, biserima, ponekad i dragim kamenjem. U centru se obično nalazila žaba - simbol plodnosti, a sa strane su bile figure labudova kao znaci bračne vernosti. Takođe, bio je i talisman, smatralo se da privlači sreću i tera zle sile. Jedan od velikih simbola ruske narodne nošnje je popularan i danas i može uklopiti sa modernim trendovima.
Ruski kokošnik je ponovo u modi: od Ekaterine Velike do Megan Markl© Wikimedia Commons/Public Domain, Getty Images/WPA Pool

Za vreme Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, prodaja kokošnika se povećale pet puta nakon viralne fotografije tri navijača sa ovom kapom na glavi. Iste godine, britanska princeza Evgenija je za svoje venčanje nosila kokošnik sa zelenim smaragdom.

Danas svako može da nosi ovaj interesantan aksesoar i postoji veliki broj umetnika koji kreiraju moderne verzije kokošnika. Ako želite da imate jedinstven detalj koji možete nositi na svečane prilike i proslave, možete se počastiti ovim kvalitetnim ručnim radom. Dizajn može biti veoma sveden i adekvatan za svakodnevne kombinacije. Dovoljno je da bude jednobojan, sa nekoliko detalja dragog kamenja (ili cirkona), bisera ili veza.

Kako je u poslednje vreme cveće postalo jedno od glavnih elemenata dizajna, pojednostavljeni i modifikovani kokošnik koji podseća na današnji rajf, lako se može uklopiti sa urbanim siluetama.

Nije čest detalj, ali možete se osećati kao savremena kraljica nošenjem ove istorijski značajne, ali u isto vreme moderne krune. Kokošnik je vrsta ruske kape koja je počela da se vraća kao modni komad u proteklih nekoliko godina. Bile su velika inspiracija i deo modnih revija luksuznih brendova, kao što su ''Šanel'' i ''Kenzo''.

Takođe, kraljica Elizabeta II je nekoliko puta nosila čuveni kokošnik koji je pripadao kraljici Aleksandri od Danske. Ovaj komad je veličanstven primer koji prikazuje lepotu kroz jednostavni, ali efektan dizajn.

Kapa je dobila naziv po kokoši, to jest petlu, jer njen oblik podseća na prepoznatljiv rep ili krestu ove životinje. Veliki je deo ruske tradicije više od deset vekova i pojavljuju se na stotine slika i fotografija iz prošlosti. Mogle su ih nositi samo udate žene, i to na svečanim prilikama.

Različiti oblici ili grbovi na kapama ukazuju da je žena pripadala određenoj provinciji. Na primer, u području Sibira je bio čest polumeseca, a više je ličio na vrh strele u Kostromi i Pskovu. Oblik je često zavisio od načina stilizovanja kose na određenim područjima.

Kokošnik može imati više boja, dezena i dragog kamenja na sebi. Danas postoje umetnici koji dizajniraju ove komade koristeći reference prethodnih kreacija, ali uz savremen pristup, ponekada kombinujući estetike različitih kultura. Verzije sa manje detalja su prikladne za svaki dan, a uvek možete otići korak dalje za posebne prilike i odabrati komad sa bogatijom strukturom i dizajnom.

image