Rusija

Putin: Lagali su nas oko Minskog sporazuma

Ruski lider ponovio da će Moskva dostići sve ciljeve koje je zacrtala
Putin: Lagali su nas oko Minskog sporazumawww.globallookpress.com © Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da Zapad zapravo nikada nije planirao da sprovede u delo Minski sporazum.

"Sve smo trpeli, nadali smo se da će se sve rešiti mirnim putem, ali ispada da su nas bukvalno vukli za nos", kazao je. Zbog toga, kako je rekao, sprovođenje vojne operacije u Ukrajini je bila neophodna mera: "Nismo imali gde da se povučemo, to je problem".

Poručio je i da je Ruska Federacija u mnogo boljem ekonomskom stanju nego zemlje G20 i da se nije desilo ništa od onoga što su mnogi predviđali na Zapadu, uključujući i tvrdnje da će se Rusija raspasti zbog toga što je odlučila da započne specijalnu vojnu operaciju.  

Nije dobro što se Rusija susrela sa inflacijom, ali jeste dobro što je ona u zemlji ipak manja nego na Zapadu i što se ona smanjuje, rekao je predsednik.

Zahvaljujući odličnom radu Vlade Rusije, finansijsko tržište u zemlji je stabilno, objasnio je, a "banke rade pouzdano, nema nikakvih propusta". Država će raditi i na povećanju plata u zemlji.

"Nema idealnih situacija, one postoje samo na papiru. Uvek želimo nešto više i bolje, ali, u celini, smatram da smo ove godine prošli dosta dobro". Rusija je sigurna zemlja i mi ćemo postići sve ciljeve koje smo prethodno zacrtali, ponovio je ruski lider.

O ruskim vojnicima

Osim toga, lider i ovaj put nije propustio priliku da se zahvali vojnicima koji su trenutno na frontu, što čini svaki put kada spominje specijalnu vojnu operaciju.

Rekao je i da se svakoga dana susreće sa raznim vojnicima, i da ih smatra herojima na koje bi svi mladi trebalo da se ugledaju: "Svaki dan se srećem sa njima, bukvalno svaki dan".

U tom kontekstu kazao je i da ga često rasplaču pisma i pomoć koju deca iz raznih delova Rusije šalju borcima na front. 

O umešanosti SAD u sukob, počecima konflikta

Odgovarajući na pitanje o umešanosti Sjedinjenih Američkih Država u ukrajinski sukob, predsednik Rusije je istakao da je Vašington odavno već deo ovog sukoba i da su se SAD uvek trudile da izvrše podelu unutar ruskog sveta, te da je ovaj proces započet odavno.

U Ukrajini je tako bio započet rat protiv onog dela naroda koji je sebe smatrao ruskim, a Moskva je samo želela da odbrani ove ljude, iako je dugo veoma trpeljivo stajala sa strane. To je, kako je objasnio, glavni cilj specijalne vojne operacije.

"Šta je to bilo ako ne rat, kada su iz vazduha gađali direktno na centre milionskih gradova" 2014. godine, poručio je Putin.

Niko ne želi da dođe do ujedinjenja ruskog naroda, ali mi to želimo, dodao je predsednik naglasivši da će Rusija uspeti u tome.

O miru i kraju sukoba

On se, kako je kazao, ipak nadao da su svi problemi između dve zemlje mogli da budu rešeni na drugi način, uzimajući u obzir sve ono što ih povezuje, a posebno iste korene - duhovne, kulturne... U tom smislu, Zapad je pobedio, jer je ostvario svoj cilj i raširio mržnju među Rusima i Ukrajincima. 

Ipak, Rusija bi želela da završi ovaj sukob što pre i zbog toga ne planira da se bavi provokacijama.

"Što pre završimo ovaj sukob, to bolje. Svi oružani sukobi završavaju se pregovorima, i što pre Kijev to shvati, to bolje. Mi nikada nismo odustali od pregovora, ali rukovodstvo Ukrajine ih ne dozvoljava".

O situaciji u vojsci

Zapadne zemlje još uvek imaju puno neiskorišćenih resursa, napomenuo je Putin, dodajući da, sa druge strane, najveći broj vojne tehnike koja stiže u Ukrajinu je iz sovjetskog perioda. Ovog naoružanja, kako je kazao, ima sve manje, jer ga ruske snage uspešno uništavaju. 

Za razliku od situacije u Ukrajini, u kojoj će vojno-industrijski sektor vrlo verovatno uskoro prestati da postoji, Rusija nastavlja da se razvija.

Iako je Moskva iskoristila veliki deo vojnih zaliha, Rusija neće prestati da proizvodi naoružanje, ali ovaj problem neće moći da zaobiđu u Kijevu, poručio je lider. 

Dodao je i da će se ruske snage pozabaviti i američkim "patriot" sistemima koje Vašington planira da pošalje Kijevu. Ovi sistemi su stari, dok su naši raketni sistemi S-300 znatno bolji, naglasio je. 

"Govori se o tome da "patriot" može biti poslat Kijevu. Pa dobro, neka to urade. Čačnućemo i 'patriot'", najavio je lider. 

O ograničenjima cene ruskih energenata

Upitan kako će odgovoriti na odluku Zapada da uvede ograničenje cene ruske nafte, Putin je rekao da će početkom sledeće nedelje potpisati dokument u kojem će se odgovoriti na to pitanje.

Ipak, prema njegovim rečima, ova gornja granica cene ne ugrožava Rusiju iz razloga što Moskva već sad prodaje naftu otprilike po toj ceni. 

Sa druge strane, lider je upozorio da je ovakvo ograničenje otvorilo vrata za put u propast, te da odluka neće doneti ništa dobro tržištu. 

"Ovo je put ka uništenju svetske energije. Može doći trenutak kada na tržištu više neće biti neophodan obim ovog energenta, a onda će cene skočiti do neba i naškoditi onima koji sadakoriste ove mere".

Situacija sa gornjom granicom cene ruskog gasa je vrlo slična kao i sa naftom, rekao je Putin upozorivši da bi Rusija mogla odgovoriti, ukoliko se ispostavi da poslednja mera Evropske unije krši dogovore "Gasproma" i njegovih partnera. 

O velikom patriotizmu ruskih biznismena

Predsednik nije propustio priliku ni da ukaže na veliko rodoljublje najbogatijih ljudi u zemlji, koje je nazvao pravim patriotama. 

"Ogroman broj njih, uključujući i predstavnike krupnog biznisa, su prave patriote", kazao je.

O Severnom toku

Severni tok digli su u vazduh oni koji su zainteresovani da Evropu snabdevaju ruskim gasom samo preko teritorije Ukrajine, rekao je Putin, bazvavši incident terorističkim aktom.

"Onaj ko je zainteresovan da se gas u Evropu isporučuje samo preko Ukrajine je i onaj ko je kriv za ono što se desilo sa gasovodom. Ali, niko se više ne bavi pronalaskom krivca. To je zaista vrlo interesantno, ali je tako. Niko se ne bavi ovim", poručio je predsednik Rusije.

O tome kako planira da proslavi Novu godinu

Odgovarajući na pitanje o tome kako planira da dočeka sledeću godinu, Putin je rekao da će to uraditi u krugu porodice i da će gledati i svoje tradicionalno novogodišnje obraćanje građanima Rusije. 

"Neće se desiti ništa neobično. Dočekaću Novu godinu u krugu porodice, pored bliskih ljudi", kazao je.

image