Rusija

Putin: Rusija se sama bori protiv NATO-a, Šojgu: Vojni potencijal Ukrajine je razbijen

Ruski predsednik i ministar odbrane Sergej Šojgu sumiraju rezultate aktivnosti Oružanih snaga Ruske Federacije u 2022. i planirane zadatke za 2023. godinu
Putin: Rusija se sama bori protiv NATO-a, Šojgu: Vojni potencijal Ukrajine je razbijenwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas sa kolegijumom ruskog Ministarstva odbrane nakon čega se obratio naciji, rekavši da se Ruska federacija danas sama bori protiv cele NATO alijanse.

Predsednik je precizirao da nema nikakvih ograničenja kada je reč o finansiranju vojske.

"Rusija obezbeđuje sve što je potrebno armiji", rekao je Putin.

Posle sastanka i predsednika, ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je je da je vojni potencijal Ukrajine razbijen, ali da režim u Kijevu ne bira sredstva.

"Ukrajinska vojska pribegava nezakonitim radnjama kao što su teroristički akti. Na zapadu se trude da ovo ne vide, kao što su, na primer, izabrali da ne obrate pažnju na najveću elektranu u Evropi, u Zaporožju", ukazao je Šojgu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je rekao da će izlaganje ruskog predsednika i ministra odbrane biti važni i obimni.

  • 21. dec 2022 • 14:11

    14:11

    Putin: Ne sumnjam da ćemo ostvariti naše ciljeve

    Ruski predsednik je zaključio da ne sumnja da će Rusija uspeti da postigne sve svoje ciljeve. Uz to, kako je rekao, potrebno je sprovesti strukturne izmene u ruskim Oružanim snagama, sa čime se, kako je objasnio, slaže sa Ministrom odbrane Šojguom.

    Putin je dodao da ne treba ponavljati greške koje su bile činjene tokom prethodnih perioda.

    "Nećemo ponavljati greške iz prošlosti kada smo, u interesu povećanja odbrambenih sposobnosti, uništavali našu privredu i kada je to bilo potrebno i kada nije. Nećemo se baviti militarizacijom zemlje i militarizacijom privrede", obajsnio je.

  • 14:03

    Putin: Zapad nije doneo mir koji je garantovao

    Ruski predsednik je podsetio je da su u februaru 2014. ministri spoljnih poslova Poljske, Francuske i Nemačke doputovali u Minsk i bili garanti mirovnog sporazuma koji je tada potpisan između Ruske Federacije i Ukrajine, uz posredovanje OEBS-a.

    "Odmah posle mirovnog sporazuma počeo je haos, puč i svi zaboravljaju na garancije koje su tada date", podsetio je Putin.

    Naglasio je da u jeku prevrata niko od zapadnih čelnika, koji su garantovali mir, ništa nije uradio.

    "Predlagali smo da se sve reši mirno i diplomatski, ali niko nas tada nije čuo. Kad pitam naše 'kolege' sa Zapada: 'Zašto ste doveli do toga', oni samo sležu ramenima i kažu: Tako je ispalo", objasnio je Putin.

  • 14:02

    Šojgu: Oslobodili smo veliku teritoriju u Ukrajini

    Ministar odbrane Rusije rekao je i da su ruske snage u Ukrajini uspele da oslobode teritoriju koja je pet puta veća od one koje su do 24. februara zauzimale Donjecka i Luganska Narodna Republika.

  • 13:59

    Šojgu: Rusko naoružanje je izuzetno efikasno

    Rusko naoružanje, koje se koristi u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, je izuzetno efikasno, ocenio je Šojgu.

    "Tokom specijalne vojne operacije, komandanti štabova svih nivoa pokazali su visok profesionalizam, a vojnici izrazitu spremnost da izvršavaju najteže borbene zadatke", rekao je on.

  • 13:57

    Putin: Ukrajinski narod je bratski narod

    "Mi smo ukrajinski narod uvek smatrali bratskim, i sada to mislim", rekao je Putin i dodao da je sadašnja situacija u Ukrajini izuzetno targična. 

    "Trenutna tragična situacija nije rezultat naše politike, već politike zapada", rekao je. 

  • 13:56

    Šojgu: U budućnosti povećati broj oružanih snaga RF na milion i po vojnika

    Šojgu je rekao da je u narednom periodu neophodno povećati snagu Oružanih snaga RF na milion i po vojnika.

    "Kako bi se garantovalo obezbeđenje vojne bezbednosti Ruske Federacije u budućnosti, neophodno je narednih godina povećati snagu Oružanih snaga na milion i po vojnika, uključujući 695.000 vojnika po ugovoru", rekao je ministar.

  • 13:55

    Šojgu: Oružane snage RF imaju minimalne gubitke ljudstva

    Oružane snage RF imaju minimalne gubitke u ljudstvu, a smrtnost vojnika je najmanja u istoriji ruske vojne medicine, rekao je Šojgu.

    "Lekari u zoni specijalne operacije su vrlo efikasni u pružanju prve pomoći ranjenim vojnicima. Oni uspevaju da pomognu vojnicima za 10 minuta", istakao je. 

  • 13:53

    Šojgu: Grupisanje trupa na severozapadu Rusije

    Uzimajući u obzir širenje NATO-a i jačanje potencijala zemalja Alijanse, neophodno je preduzeti uzvratne mere za stvaranje odgovarajućeg grupisanja trupa na severozapadu Rusije, rekao je Šojgu.

    "S obzirom na želju NATO-a da izgradi vojni potencijal u blizini ruskih granica, kao i da proširi Severnoatlantski savez na račun Finske i Švedske, potrebne su mere koje će biti odgovor na njihovo širenje. Treba stvoriti odgovarajuću grupaciju trupa na severozapadu Rusije", ukazao je Šojgu.

  • 13:51

    Šojgu: Najpotrebnije oružje ruska vojska dobija sledeće godine

    Ruske snage će sledeće godine dobiti svo najpotrebnije oružje, rekao je Šojgu.

    Ministar je dodao da je ranije bilo planirano da ono stigne 2024. i 2025. godine, ali je odluka promenjena. 

    Usled povećanog finansiranja ruske vojske, država će moći da obezbedi povećanje isporuke oružja trupama na frontu za 30 posto, istakao je.

  • 13:49

    Šojgu: Prioritetni zadatak - borba do kraja

    Prioritetni zadatak za 2023. godinu je nastavak specijalne vojne operacije u Ukrajini do njenog potpunog završetka, ocenio je Sergej Šojgu nakon sastanka kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije.

image