Sport

Saša Zdjelar iz Rusije za RT Balkan: Partizan može da se izdigne, u Moskvi se osećam kao kod kuće

Srpski fudbaler Saša Zdjelar, nekadašnji kapiten Partizana, a sada član tima CSKA iz Moskve, za RT Balkan pričao je o šansama crno-belih u predstojećem "večitom" derbiju, ali i o životu i fudbalu u glavnom gradu Rusije
Saša Zdjelar iz Rusije za RT Balkan: Partizan može da se izdigne, u Moskvi se osećam kao kod kuće© ATA Images

Zdjelar je tokom karijere učestvovao u nekoliko "večitih" derbija, čak bio kapiten Partizana, te je otkrio šta to ovaj meč čini posebnim u svetu fudbala.

"Pre svega, privilegija je biti deo bilo kog derbija na svetu. To znači da braniš boje i ljubav prema svom klubu. Za nas Srbe to je najveći meč i najveća stvar u fudbalu, pogotovo momke koji vole taj klub od malena. Naš derbi se ističe po tome što nemamo puno tih mečeva, bude ih tri maksimalno godišnje i napravi se euforija kakve nema puno na svetu. Za nas, ovaj meč je praznik i emocija", rekao je Zdjelar.

Uprkos tome što se Partizan nalazi u nezavidnoj situaciji, Saša misli da njegovi nekadašnji saigrači mogu da se izdignu i dođu do pozitivnog rezultata.

"Predviđanje i prognozu nemam, kada sam ih igrao, govorio sam da svaki nosi svoju priču, svoj rezultat i situaciju. Pred svaki derbi je neko u boljoj, neko u lošijoj situaciji. Derbi nekima znači da se potvrde, drugi da se poprave. Partizan je sada u ne tako dobroj situaciji, rezultate kakve su ostvarili nisu očekivali, ali ovaj meč donosi nešto nepredviđeno. Ja sam uz moj klub i nadam se da se momci mogu izdići iz ove situacije i da naprave pravi rezultat."

Zdjelara je karijera vodila po raznim krajevima sveta. Igrao je za OFK Beograd, Olimpijakos, Majorku i Partizan.

Od leta prošle godine, Zdjelar je član CSKA iz Moskve, u kojem je, kako kaže, prezadovoljan.

"Igrao sam u velikim klubovima, zadovoljan sam karijerom. Kao i u životu, usponi i padovi su česti. Posle omladinskog SP odlazim u Olimpijakos, imao sam težak period, išao potom na Majorku, ali je onda usledio najlepši deo karijere u Partizanu."

"Prošle godine je došla ponuda ruskog kluba, svojevrsnog giganta i prihvatio sam je bez razmišljanja. Zadovoljan sam kako stvari funkcionišu u životu i karijeri, može gore, ali može i lošije. Gledam uvek i samo u napred, u budućnost. Nema vraćanja unazad, daću sve od sebe da što duže ostanem na visokom nivou i da dam sebe fudbalu koliko je moguće", izjavio je Zdjelar.

Srpski fudbaler detaljnije je opisao rusku ligu i njihove klubove.

"Ruska liga je teška liga, to često govorim. Teška jer ima puno dobrih igrača i ekipa. Ne shvatamo koliko imaju velikih klubova. Ogromna su zemlja, klubovi širom zemlje su kvalitetni, stadioni prelepi, moderni i kvalitetni. Moskovski timovi prednjače, ali tu su i Zenit, Krasnodar, Rostov, svi igraju odličan fudbal, ima pregršt dobrih ekipa i igrača i to nema na puno mesta na svetu."

U Moskvi, Saša ima srpsko društvo u vidu Milana Gajića, ali generalno je situacija takva da se u glavnom gradu Rusije oseća kao kod kuće.

"Gaja i ja smo tu, super smo, prihvatili su nas jako dobro. Mi smo u Moskvi kao i kod kuće, ima naših ljudi, restorana i ljudi nas generalno i iskreno vole i tu nema dileme. Prate naše igrače i cene ih. Tokom Mundijala u Kataru, svi su navijali za nas i to se oseti u medijima i među ljudima", rekao je Zdjelar.

Nekadašnji kapiten Partizana nije isključio povratak u redove srpskog tima, ali trenutno je fokusiran na CSKA.

"Planovi za budućnost, rekao sam da je da što duže igram na visokom nivou i da vidim koliko mogu da se tu zadržim. Ako situacija dozvoli, želim na još veći nivo i to treba da bude impreativ za sve igrače. Partizan je deo mene, ja bez njega ne mogu, znam šta se dešava na dnevnoj bazi, tamo su mi prijatelji, tamo mi je porodica, svi moji ljudi. Povratak ne može da ne bude opcija u nekom trenutku, ali otom - potom. Kada se skockaju stvari i kada osetim da je momenat. Voleo bih, ali trenutno su planovi drugačiji. Maksimalno sam fokusiran na CSKA i sadašnje izazove", zaključio je Zdjelar.

image