Svet

Daglas Makgregor: Gem, set i meč za Moskvu?

Bajden je pogrešio kada je rekao da su SAD "najmoćnija država na svetu" jer istina je da američki resursi i moć nisu neograničeni, ističe nekadašnji savetnik Pentagona
Daglas Makgregor: Gem, set i meč za Moskvu?Getty © Photo by Alex Wong/Getty Images

Pokušaji Vašingtona da nanese fatalnu štetu Rusiji i destabilizuje njenu vladu ne samo da su propali već su doveli do drastičnog slabljenja NATO-a i poljuljanog imidža Sjedinjenih Država širom sveta – sukob u Ukrajini je pokazao da ni američka moć ni njeni resursi nisu neograničeni, piše bivši savetnik Pentagona Daglas Makgregor za "Amerikan konzervativ".

Prema rečima penzionisanog pukovnika, kada je Rusija poslala trupe u istočnu Ukrajinu u februaru 2022. godine, nije imala plan da uspostavi trajnu kontrolu nad tom teritorijom; njena ograničena akcija je bila iznuđena budući da je Moskva insistirala na tome da Ukrajina bude neutralna teritorija koja će biti tampon između Ruske Federacije i NATO-a.

To što Zapad nije ispunio obećanja o neširenju Alijanse ka ruskim granicama, te priznanje nekadašnje kancelarke Angele Merkel da su Minski sporazumi doneseni s idejom da se kijevskom režimu kupi vreme da vojno ojača, samo je potvrdilo Rusiji da ne veruje zapadnim obećanjima da će poštovati, a kamoli sprovoditi ukrajinsku neutralnost.

"Strategija gotovo trogodišnjeg neograničenog finansiranja iz Vašingtona za napredno oružje i podršku u proksi ratu što treba da uništi Rusiju ispala je smešna, kao i pokretanje prinudnih mera – ekonomskih, diplomatskih i vojnih – širom Severoatlantske alijanse sa ciljem nanošenja fatalne štete Rusiji i destabilizaciji njene vlade. Nerealni pristup Vašingtona je propao i sada nije Rusija već NATO fatalno oslabljen", piše Makgregor.

Dakle, dodaje bivši savetnik Pentagona, "brend" Vašingtona je u velikoj meri uzdrman i oslabljen. Pogubno je bilo uverenje Sjedinjenih Država da bi mogle da iskoriste moć NATO-a za stratešku pobedu nad Rusijom tako što će naoružati Ukrajince da se bore za Zapad. Vašington nije uzeo u obzir mogućnost da Ukrajina može za izgubi.

Ta činjenica treba da dovede u pitanje novi hladni rat protiv Rusije, Kine i Irana, konstatuje Makgregor, te dodaje da je predsednik SAD Džozef Bajden pogrešio kada je rekao da su SAD "najmoćnija država na svetu". Istina je da američki resursi i moć nisu neograničeni.

image
VV inauguration
banner