Svet

Bivši savetnik ministra odbrane SAD: Rusi ne blefiraju, nemamo dovoljno trupa da im se suprotstavimo

Prema mišljenju američkog stručnjaka, Alijansa nema dovoljno vojnika koje bi poslala u Ukrajinu kako bi se na neki način suprotstavila Rusiji
Bivši savetnik ministra odbrane SAD: Rusi ne blefiraju, nemamo dovoljno trupa da im se suprotstavimoGetty © Sean Gallup

NATO nema dovoljno trupa da se suprotstavi Rusiji, smatra bivši savetnik ministra odbrane SAD i penzionisani pukovnik Daglas Makgregor, koji je ovo izjavio tokom intervjua sa novinarom Stivenom Gardnerom.

"Da budem iskren, NATO je u veoma slaboj poziciji i blefira, a mi (SAD) smo umešani u ovo jer se mnogo hvalimo, a nemamo koga da pošaljemo", rekao je Makgregor.

Prema njegovom mišljenju, Alijansa nema dovoljno vojnika koje bi poslala u Ukrajinu kako bi se na neki način suprotstavila Rusiji, a dobar deo evropskih oružanih snaga već je predao većinu svog naoružanja Kijevu.

"Rusi su u boljoj poziciji, oni ne blefiraju. Oni ne prete, ali su nam vrlo jasno stavili do znanja da ako ih napadnemo, ili ako ih NATO napadne u bilo kom smislu, to znači da će Alijansa biti u ratu sa Rusijom", upozorava on.

Podsećanja radi, u ponedeljak 26. februara nakon samita evropskih lidera u Parizu, francuski predsednik izjavio da ne treba isključiti mogućnost slanja trupa na ukrajinski front, što je veliki broj evropskih i američkih zvaničnika kasnije odbacio kao opciju i ogradio se od ove izjave.

image