Rusija

Kremlj: Ako Zapad pošalje trupe u Ukrajinu, sukob NATO-a i Rusije je neizbežan

Zemlje NATO-a moraju i da procene posledice takvih akcija i da toga budu svesne, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu
Kremlj: Ako Zapad pošalje trupe u Ukrajinu, sukob NATO-a i Rusije je neizbežan© Alexander Legky/Global Look Press

Direktan vojni sukob NATO-a i Ruske Federacije biće neizbežan ako zapadne trupe budu poslate u Ukrajinu, upozorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu kako Rusija ne bi dobila rat.

"U tom slučaju ne treba da govorimo o verovatnoći, već o neizbežnosti. Zemlje NATO-a moraju i da procene posledice takvih akcija i da toga budu svesne. Treba i postaviti pitanje da li to odgovara njihovim interesima, i što je najvažnije, interesima građana njihovih zemalja", poručio je Peskov.

Ranije je Makron rekao da se EU složila da stvori "devetu koaliciju za duboke udare" – snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i velikog dometa. 

On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu", kao i da su lideri zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije postignut konsenzus.

image