Svet

Zvaničnik američkog ministarstva odbrane: Otpustite Stoltenberga pre nego što bude kasno

NATO rizikuje da izazove rat u Evropi, upozorava ekspert
Zvaničnik američkog ministarstva odbrane: Otpustite Stoltenberga pre nego što bude kasnoGetty © Omar Havana / Contributor

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je dao Ukrajini dozvolu da koristi avione F-16 koji će im uskoro biti isporučeni za napade unutar Rusije, trebalo bi da bude otpušten sada, pre nego što bude prekasno, smatra Stiven Brajen koji je služio kao direktor osoblja Podkomiteta za Bliski istok Odbora za spoljne poslove američkog Senata i zamenik podsekretara odbrane.

"Ovo je ekvivalentno NATO objavi rata. To je neracionalan i opasan potez koji treba poništiti što je pre moguće", upozorio je Brajen.

"Ne samo da je Stoltenberg 'uber jastreb', već i potpuno pogrešno razume svrhu NATO-a. Ako mu bude dozvoljeno da ostane na funkciji, on će uvesti NATO u evropski rat koji bi mogao da uključi i nuklearno oružje. Iznad svega, Stoltenberg ne shvata da je NATO odbrambeni, a ne ofanzivni savez", naveo je Brajen na svom blogu.

NATO već godinama pluta u pogrešnom pravcu. Meša se u ratove van odbrambenog domena NATO-a, zasnovane na gruboj politici koja zadovoljava inače inertne i kratkovide lidere SAD i Evrope. Ovi ratovi, koji sada uključuju Ukrajinu, iscrpljuju odbranu NATO-a i slabe ključnu odgovornost Alijanse, a to je zaštita teritorije svojih članica, podsetio je bivši zvaničnik SAD i dodao da u "NATO ugovoru ne postoje odredbe koje dozvoljavaju ofanzivne operacije van granica".

"Sada Rusi govore da su mnogi plaćenici u Ukrajini, u stvari, visoko obučeni NATO vojnici. Nose ukrajinske uniforme sa nacionalnim oznakama koje ih identifikuju. Oni su neophodni za upravljanje visokotehnološkim oružjem koje je NATO poslao Ukrajini. Kada su Rusi nedavno zauzeli Avdejevku, pronašli su tela ovih plaćenika, Amerikanaca i Poljaka, a ranije su ubili najmanje 60 francuskih plaćenika u hotelu u Harkovu", navodi Brajen.

"Sukob u Ukrajini se ubrzano pretvara u rat NATO-a, ne samo kroz snabdevanje obaveštajnim podacima, obukom trupa i naoružanjem, već i snabdevanjem iskusnih tehničara. Za Ukrajinu je jednostavno nemoguće da upravlja sistemima protivvazdušne odbrane kao što su 'patriot' i NASAMS, sistemima za lansiranje raketa kao što je HIMARS, ili podržava britanske i francuske krstareće rakete 'storm šedou' bez značajne spoljne pomoći. Većina pogibija NATO osoblja je zataškana. Kada ih uopšte prijave, uglavnom kažu da je 'dobrovoljac' pružao medicinsku pomoć", piše on.

Brajen je upozorio da bi slanje NATO pilota da upravljaju F-16 isporučenim Ukrajini, koji bi trebalo da budu operativni do početka leta, "izuzetno opasno".

"A sada je Stoltenberg 'dao dozvolu' Ukrajini da svojim F-16 leti iznad ruske teritorije. Rat je već proširen dronovima NATO-a, krstarećim projektilima i raketama kojim se napadaju ciljevi u Rusiji. Dodavanje F-16 je kvalitativna ekspanzija, jer se njima mogu napasti ruski gradovi. Rusija se neće zadovoljiti pokušajem da obori F-16. Oni će, svakako, napasti ukrajinske aerodrome. Ali hoće li se tu zaustaviti? Verovatno ne: Rusija će protumačiti letenje F-16 iznad svoje teritorije kao objavu rata Rusiji", upozorio je Brajen.

F-16 je odličan avion, ali avioni koje Ukrajina dobija stari su oko 20 godina i iako mogu da se nadograde novijim oružjem, boljim kompjuterima za upravljanje vatrom, a možda čak i boljim radarima, oni ne mogu da prežive rusku PVO i napade vrhunskih ruskih aviona kao što je Su-35.

Njihovo letenje iznad Rusije je, dakle, samo provokacija koja će verovatno dovesti do šireg rata koji se širi na Evropu, piše Brajen i dodaje da se "NATO već neko vreme igra sa Rusijom, posebno snabdevanjem ukrajinske vojske sistemima dugog dometa".

Teško da za to postoji vojno opravdanje, jer uznemiravanje Rusije samo može dovesti do eskalacije i uglavnom ne jača ukrajinsku vojsku, kojoj sve više nedostaje ljudstva i municije. Vladimir Zelenski se verovatno nada da će ga spasiti intervencija NATO-a. Ali iz perspektive Rusije, NATO je već intervenisao i stvari mogu samo da se pogoršaju, navodi bivši američki zvaničnik.

Nije jasno ko je, ako je iko, rekao Stoltenbergu da da tako nepromišljenu izjavu o upotrebi F-16. Ono što je jasno jeste da treba povući "dozvolu" i otpustiti Stoltenberga, zaključuje Brajen.

image