Svet

Ukrajinsko vazduhoplovstvo u problemu: Održavanje F-16 biće težak zadatak

Iako je logistika neophodna za NATO avione uobičajena, svaki tip aviona dodatno je opterećuje, što utiče na snabdevanje, održavanje i funkcionisanje
Ukrajinsko vazduhoplovstvo u problemu: Održavanje F-16 biće težak zadatakGetty © David Silverman/Getty Images

Oružane snage Ukrajine sve više koriste tehniku i sisteme naoružanja zapadnog porekla, međutim njihovo održavanje, pogotovo višenamenskih borbenih aviona F-16 biće izuzetno težak zadatak, izjavio je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat, prenose "RIA Novosti".

"U budućnosti moramo da pređemo na zapadnu tehniku, to se odnosi i na borbene avione i helikoptere. Iako je logistika neophodna za NATO avione uobičajena, svaki tip aviona dodatno je opterećuje, što utiče na snabdevanje, održavanje i funkcionisanje", izjavio je ukrajinski zvaničnik za TV "Rada".

Ignat dodaje i da ukrajinske snage imaju četiri različite vrste sovjetskih aviona (MiG-29, Su-24, Su-25 i Su-27), kao i da je u toku nabavka F-16, te da će njihovo održavanje biti izuzetno težak zadatak.

Prva tura aviona američke proizvodnje trebalo bi da bude isporučena iz Holandije i Danske. Međutim, pre nekoliko dana danski mediji su, pozivajući se na informacije ministarstva odbrane ove nordijske zemlje, objavili vest da će isporuka danskih letelica biti odložena za šest meseci. 

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva sumnja da će do kašnjenja doći, međutim kad god da stignu u Ukrajinu, avioni F-16 neće predstavljati ozbiljan problem za rusku vojsku, o čemu je RT Balkan već pisao.

image