Rusija

Oštro upozorenje Rusije: Ako ukrajinski F-16 polete iz NATO zemalja, reagovaćemo

Počela su da se pojavljuju mišljenja da bi u uslovima značajnog uništenja aerodroma u Ukrajini, F-16 prebačeni ukrajinskoj vojsci mogli da polete iz vazdušnih baza u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj, rekao je Konstantin Gavrilov
Oštro upozorenje Rusije: Ako ukrajinski F-16 polete iz NATO zemalja, reagovaćemoGetty © Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Ukoliko avioni F-16 budu leteli iz baza u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj u interesu Oružanih snaga Ukrajine Rusija će smatrati da ove zemlje postaju deo konflikta, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.

"Snažno upozoravamo da će se upotreba borbenih lovaca sa teritorije ovih zemalja članica NATO u Moskvi smatrati njihovim učešćem u sukobu u Ukrajini i primorati Rusiju da preduzme mere odmazde", rekao je on na sastanku OEBS Foruma za bezbednosnu saradnju, prenose "RIA Novosti".

On je istakao da Vašington i njegovi sateliti nastavljaju da stvaraju bezbednosne pretnje na zapadnim granicama Rusije.

"Agresivna priroda njihove politike više se ne krije iza formulacija o isključivo defanzivnoj orijentaciji vojnih doktrina. U nacionalnim i koalicionim doktrinarnim smernicama država NATO unosi se pretendovanje na globalnu i regionalnu dominaciju, koju planiraju da ostvare upotrebom vojne sile", objasnio je Gavrilov.

Gavrilov je dodao da su počela da se pojavljuju mišljenja da bi u uslovima značajnog uništenja aerodroma u Ukrajini, F-16 prebačeni ukrajinskoj vojsci mogli da polete iz vazdušnih baza u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Dosad su Holandija i Danska, od zapadnih zemalja, poručile da će da prebace F-16 Ukrajini.

Amsterdam očekuje da će da pošalje prve lovce u Kijev 2024. godine.

image