Sport

MOK poziva Britaniju da poštuje autonomiju sporta u odnosu na prijem Rusije

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je pozvao vlasti Velike Britanije da poštuju autonomiju sporta po pitanju prijema Rusije
MOK poziva Britaniju da poštuje autonomiju sporta u odnosu na prijem RusijeGetty © Julian Finney

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izrazio je nadu da će vlada Velike Britanije poštovati autonomiju sporta.

Ranije je list Gardijan objavio da je ministarka kulture, medija i sporta Velike Britanije Lusi Frejzer zatražila od najvećih sponzora Olimpijskih igara da izvrše pritisak na MOK zbog učešća ruskih i beloruskih sportista na Igrama u Parizu 2024. godine.

"MOK je primio na znanje ovo pismo. Nije na vladama da odlučuju koji sportisti mogu da se takmiče na međunarodnom nivou. Ovo bi bio kraj svetskog sporta kakvog ga poznajemo danas. Veoma se nadamo da će britanska vlada poštovati autonomiju sporta, što je potenciralo u mnogim odlukama, izjavama i rezolucijama Ujedinjenih nacija, najskorije rezolucijom pod nazivom „Sport kao pokretač održivog razvoja“, koja je konsenzusom usvojena na 77. zasedanju Generalne skupštine UN 1. decembra. , 2022. i podržava „nezavisnost i autonomiju sporta, kao i misiju MOK-a da vodi olimpijski pokret“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.

MOK je podsetio na finale teniskog turnira u američkom Ostinu, u kojem je Ukrajinka Marta Kostjuk igrala protiv Ruskinje Varvare Gračeve.

"U tom kontekstu sa velikim interesovanjem pratimo razgovore o učešću na Vimbldonu igrača sa ruskim ili beloruskim pasošem. U skladu sa načinom organizovanja sporta širom sveta, a u skladu sa Olimpijskom poveljom, sportske organizacije treba da imaju isključivu odgovornost da odlučuju o tome koji sportisti mogu da se takmiče na međunarodnim takmičenjima isključivo na osnovu svojih sportskih zasluga. Shodno tome, olimpijski sponzori nisu uključeni u ovaj proces donošenja odluka", navodi se u saopštenju.

MOK je dodao da su u toku konsultacije o mogućem prijemu ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja, ali učešće sportista ove dve zemlje nije deo diskusija.

image