Sport

Podrška predlogu MOK je "administrativna greška" – Australija želi zabranu ruskih sportista

Australija podržava zabranu ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama
Podrška predlogu MOK je "administrativna greška" – Australija želi zabranu ruskih sportistaGetty © Marc Piasecki / Stringer

Vlada Australije saopštila je da se slaže sa inicijativom 34 zemlje koje su pozvale Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da sportistima iz Rusije i Belorusije zabrani nastup na svojim takmičenjima.

Portparol Ministarstva sporta Australije je izjavio da je odsustvo njegove zemlje sa liste država koje podržavaju ovu inicijativu "administrativna greška", prenosi Rojters.

Vlada Australije se slaže sa tvrdnjama koje su navedene u dokumentu, dodao je on.

"Veoma smo zabrinuti koliko je izvodljivo da se ruski i beloruski olimpijci takmiče kao 'neutralni sportisti'... Kada ih direktno finansiraju i podržavaju njihove države", navodi se u saopštenju.

"Snažne veze i povezanost između ruskih sportista i ruske vojske takođe izazivaju jasnu zabrinutost."

Vlada Velike Britanije je objavila zajedničko saopštenje u ime "više od 30 zemalja sa sličnim stavovima" u kome je izrazila "zabrinutost" zbog nedavnog predloga MOK.

"Sve dok se ne pozabave ovim fundamentalnim pitanjima, ali i suštinskim nedostatkom inicijative i konkretnih detalja o funkcionisanju modela 'neutralnosti', nismo saglasni sa tim da ruskim i beloruskim sportistima treba dozvoliti da se vrate na takmičenja."

Ponovo nije moglo da prođe bez uplitanja u politiku.

"Takođe, napominjemo da Rusija i Belorusija imaju se u svojim rukama da trasiraju put za potpuni povratak sportista u međunarodnu sportsku zajednicu – okončanjem rata koji su započeli", zaključuje se u saopštenju.

Međunarodni olimpijski komitet želi da pronađe način da sportisti iz Rusije i Belorusije pod neutralnom zastavom nastupaju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

image