Sport

MOK traži povratak ruskih i beloruskih sportista - žele ih i na Olimpijskim igrama

Predsednik MOK Tomas Bah istakao je da se mora učiniti sve da se sportisti iz Rusije i Belorusije
MOK traži povratak ruskih i beloruskih sportista - žele ih i na Olimpijskim igramaGetty © Cameron Spencer / Staff

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) traži način da se ponovo uključe ruski i beloruski sportisti na međunarodna takmičenja, a potom i na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, dok sankcije protiv obe države i dalje ostaju na snazi.

To je saopštio Tomas Bah, predsednik MOK, koji ističe da je neophodno da se ruski i beloruski sportisti vrate na najveća međunarodna takmičenja, doduše bez isticanja nacionalnih obeležja.

Bah je u sredu na konferenciji za medije istakao da se o toj temi opširno raspravljalo tokom trodnevnog zasedanja Izvršnog odbora MOK. Istaknuto je da su ruskim i beloruskim takmičarima bili dozvoljeni nastupi u sportovima poput tenisa, mada im je bio zabranjen nastup na turnirima u Velikoj Britaniji, uključujući i Vimbldon, zbog odluka britanske vlade, usled rata u Ukrajini.

"Olimpijski pokret mora da bude snaga ujedinjenja, a ne ona koja će razdvajati. Moramo da pronađemo načine kako da prevladamo ovu situaciju i ostati verni svojoj misiji. Sankcije će ostati na snazi, ali moramo zaštititi integritet međunarodnih takmičenja. Ovo je situacija koju moramo nadvladati. U međunarodnim takmičenjima mora da vredi načelo prava i pravednosti za sve", dodao je predsednik MOK.

Bah je citirao i predsednika Glavne skupštine Ujedinjenih naroda Čabu Korosija, koji je prošle sedmice izjavio da "više obećava kad se nacije takmiče na sportskom polju nego kad se nalaze na bojištu".

Predsednik MOK je takođe rekao da sportisti dveju država pod sankcijama "ne smeju biti kažnjene zbog poteza svojih vlada dok god ne podržavaju ratni sukob ili u njemu ne sudjeluju", ali pritom nije dao rok za njihov povratak na međunarodna takmičenja, iako je u nekim sportovima već započeo proces kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu.

image