Sport

Suspendovani ruski i beloruski paraolimpijci: Ovo je nezakonita odluka

Doneta je odluka od strane Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, zbog koje bi takmičari iz Rusije i Belorusije mogli da propusti Paraolimpijske igre 2024. godine u Parizu.
Suspendovani ruski i beloruski paraolimpijci: Ovo je nezakonita odlukaGetty © Yifan Ding / Stringer

Međunarodni paraolimpijski komitet (MPK) izglasao je da se odmah suspenduju nacionalni paraolimpijski komiteti Rusije i Belorusije, dovodeći u opasnost nade njihovih paraolimpijaca da će se takmičiti na Paraolimpijskim igrama 2024. godine.

Sportistima iz dve zemlje ranije je bilo zabranjeno da se takmiče na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu 2022. u martu zbog rusko-ukrajinskog konflikta.

Suspenzija Rusije usvojena je sa 64 glasa za, 39 protiv i 16 uzdržanih, na vanrednoj Generalnoj skupštini Međunarodnog paraolimpijskog komiteta u Berlinu. Suspenzija beloruskog saveza je doneta glasanjem 54-45, uz 18 uzdržanih.

Oba saveza su suspendovana zbog "nemogućnosti da ispoštuju svoje obaveze članstva prema Ustavu MPK".

"Zbog suspenzije, Rusija i Belorusija gube sva prava i privilegije članstva u MPK, u skladu sa Ustavom MPK. Savezi i Rusije i Belorusije sada imaju pravo žalbe na odluku. Ukoliko bilo koja žalba ne bude usvojena, samo Generalna skupština može da opozove suspenziju. Sledeća Generalna skupština MPK bi trebalo da se održi u poslednjem kvartalu 2023. na mestu koje tek treba da bude potvrđeno."

Predsednik MPK Endrju Parsons rekao je da je nacionalnim paraolimpijskim komitetima Rusije i Belorusije bilo dozvoljeno da se obrate Generalnoj skupštini i iznesu svoj slučaj pre glasanja.

"Situacija sa kojom se svet sporta trenutno suočava je veoma napeta i složena. Nadam se i molim se da se sukob u Ukrajini okonča što je pre moguće, da mir bude obezbeđen i da više nevinih života ne bude izgubljeno ili pogođeno", rekao je Parsons.

Paraolimpijski komitet Rusije nazvao je odluku MPK neosnovanom.

"Ruski paraolimpijski komitet smatra da je odluka o suspenziji svih članskih prava Ruskog paraolimpijskog komiteta nezakonita, neosnovana, da nema bilo kakvu pravnu osnovu i da grubo krši ceo pravilnik MPK. U međuvremenu, MPK nije pružio nijedan dokaz da je RPK prekršio barem jednu svoju obavezu članstva u skladu sa odredbama Ustava MPK. Svi navodi MPK u vezi sa tim su apsolutno neosnovani."

Kvalifikacije za Igre u Parizu 2024. treba da se održe tokom 2023. i 2024. godine.

image