Sport

Posle sedam godina moguće ukidanje suspenzije – sudbina ruskih atletičara biće poznata u martu

Svetski atletski savet doneće odluku o vraćanju Rusije na takmičenja u martu 2023. godine posle suspenzije zbog dopinga
Posle sedam godina moguće ukidanje suspenzije – sudbina ruskih atletičara biće poznata u martuGetty © Ian Walton

Ruska atletska federacija, koja je suspendovana od novembra 2015. godine posle velikog skandala o dopingu, mogla bi da bude ponovo integrisana u martu 2023. godine.

Radna grupa odgovorna za procenu napretka Rusije u borbi protiv dopinga treba u tom periodu da objavi svoj konačni izveštaj Svetskom atletskom savetu.

Govoreći na 229. zasedanju saveta, Rune Andersen, predsednik Komisije Svetske atletike koja prati dešavanja u Rusiji povodom dopinga, nagovestio je da su napravljeni veliki pozitivni pomaci.

"Rasprava je otkrila da je trenutna uprava Ruske atletske federacije pokrenula novu kulturu pozitivnog upravljanja i nulte tolerancije prema dopingu", rekao je Andersen.

"RUSADA (Ruska antidoping agencija) takođe efektivno deluje na praktičnom nivou, uključujući sprovođenje testova nad ruskim sportistima za koje se čini da su podložni daljoj proveri. Ti testovi su kvalitetni i ima ih dovoljno."

Međutim, ta odluka neće imati uticati na suspenziju ruskih i beloruskih sportista povezanih sa ratom u Ukrajini.

"Razlika je jasna", rekao je novinarima predsednik Svetskog atletskog saveza Sebastijan Kou.

Savet je dodao da nisu izrečene kazne kenijskoj federaciji, uprkos brojnim slučajevima pozitivnih testova na doping otkrivenih tokom ove godine.

On je, govoreći o Keniji, rekao da su tamošnje vlasti obećale investicije od pet miliona dolara godišnje tokom narednih pet godina za borbu protiv dopinga.

U toj zemlji je od početka godine otkriveno 25 slučajeva dopinga.

image