Sport

Gradonačelnica Pariza: Dok traje rat, ne želimo ruske sportiste na Olimpijskim igrama

Gradonačelnica Pariza An Hidalgo, izjavila je da ne želi ruske sportiste na Olimpijskim igrama u Parizu, dokle god traje sukob sa Ukrajinom
Gradonačelnica Pariza: Dok traje rat, ne želimo ruske sportiste na Olimpijskim igramaGetty © Gustavo Garello

"Odluka je na MOK-u, ali moja želja je da ruskih i beloruskih sportista ne bude na Olimpijskim igrama, sve dok traje rat", izjavila je An Hidalgo.

Do početka Olimpijskih igara u Parizu ostalo je više od godinu dana.

"Dokle god traje rat i agresija, nije moguće praviti se da se ništa ne dešava, a bombe nastavljaju da padaju na Ukrajinu", dodala je gradonačelnica Pariza za "Frans info".

Međunarodni olimpijski komitet je nedavno izneo predlog i plan da ruski i beloruski sportisti nastupaju u kvalifikacijama za Olimpijske igre i da bi to trebalo da predstavlja korak ka njihovom povratku na internacionalna takmičenja.

Takođe, predložena je "neutralna zona", prema kojoj bi se zabranilo učešće samo onim sportistima koji su javno podržali vojnu akciju svoje zemlje.

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu, saopštili su da će poštovati odluke MOK-a.

Uprkos tome, gradonačelnica glavog grada Francuske se sa tim ne slaže. 

"U bilo kom slučaju, nećemo se pretvarati da ne vidimo da jedna država napada drugu. Nisam za učešće ruskih sportista, a ako MOK dozvoli njihovo prisustvo i nastup pod njihovom zastavom, ja se neću složiti sa tim. Imamo još malo vremena pred takvu odluku, koje treba da iskoristim da pričam o toj situaciji", zaključila je Hidalgo.

image
VV inauguration
banner