Srbija i Balkan

Neverovatan cinizam američkog ambasadora u Prištini: "Kosovo" je šampion u verskim slobodama

Pitanje je čime je to Priština zaslužila titulu šampiona u verskim slobodama, da li pogromom nad srpskim stanovništvom ili time što otima zemljište manastira Visoki Dečani
Neverovatan cinizam američkog ambasadora u Prištini: "Kosovo" je šampion u verskim slobodama© Принтскрин/Јутјуб

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer prisustvovao je iftaru, ramazanskoj večeri, koju je priredilo osoblje američke ambasade i izjavio da je Kosovo šampion u verskim slobodama.

"Čast mi je da se pridružim osoblju Ambasade u Prištini za iftar, povodom svetog meseca Ramazana. Kosovo ostaje šampion u verskim slobodama, jedne od mnogih važnih vrednosti koje naše dve zemlje dele", napisao je Hovenijer na Tviteru.

Pitanje je čime je Priština zaslužila titulu "šampiona u verskim slobodama", da li pogromom nad srpskim stanovništvom ili time što otima zemljište manastira Visoki Dečani.

Podsetimo, u pogromu nad Srbima koji su Albanci sproveli u tri dana od 17. do 20. marta 2004. godine uništeno je, zapaljeno i opljačkano 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i drevna crkva Bogorodice Ljeviške. 

Uništene su nebrojene freske, ikone, crkvene relikvije. Posebna meta bili su duhovno nasleđe i hramovi srpskog naroda. 

Prištini izgleda uništavanje pravoslavnih svetinja nije bilo dovoljno, pa je odlučila da otme zemljište manastira Visoki Dečani i ne obazire se na obavezu da vrati 24 hektara zemlje na šta se obavezala Briselskim sporazumom iu 2013. godine.

image
VV inauguration
banner