Svet

SB UN nije usvojio nacrt rezolucije o istrazi sabotaže Severnog toka

Zbog stava zapadnih zemalja, dokument nije dobio devet od ukupnih 15 glasova, prenose "RIA Novosti"
SB UN nije usvojio nacrt rezolucije o istrazi sabotaže Severnog tokaGetty © Johannes Simon/Getty Images

Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski nacrt rezolucije kojim se Generalni sekretar poziva da formira međunarodnu komisiju za istragu okolnosti sabotaže Severnog toka.

Zbog stava zapadnih zemalja, dokument nije dobio devet od ukupnih 15 glasova, prenose "RIA Novosti".

Za rezoluciju su glasali Rusija, Kina i Brazil. Ostale zemlje su bile uzdržane. Da bi bio usvojen, dokument mora da dobije devet glasova za od 15, dok nijedna od stalnih članica Saveta bezbednosti (Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija, Francuska) ne bi trebalo da bude protiv.

Ukoliko bi rezolucija bila usvojena, Savet bezbednosti bi zatražio od "generalnog sekretara UN da uspostavi međunarodnu nezavisnu istražnu komisiju za sprovođenje sveobuhvatne, transparentne i nepristrasne međunarodne istrage svih aspekata čina sabotaže Severnog toka i Severnog toka 2. gasovoda, uključujući identifikaciju izvršilaca, sponzora, organizatora i saučesnika", piše ruska agencija.

Generalni sekretar UN bi dobio 30 dana da podnese izveštaj Savetu bezbednosti o modalitetima za stvaranje takve komisije. 

Švedska, Danska i Nemačka trenutno sprovode sopstvenu istragu o incidentu.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti je saopštio da Moskva ozbiljno sumnja u transparentnost istraga zapadnih zemalja o sabotaži na gasovodima "Severni tok".

image