Svet

Ruska ambasada u Vašingtonu: Amerika sabotira istrage o eksplozijama na Severnom toku

Ambasada Ruske Federacije u Vašingtonu reagovala je na nedavne komentare američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, koji je insistirao na saslušanju u Kongresu, da SAD nisu imale nikakvu ulogu u napadima na dva kraka Severnog toka
Ruska ambasada u Vašingtonu: Amerika sabotira istrage o eksplozijama na Severnom toku© Tanjug/Ting Shen

Američka vlada opstruiše napore da se istraži sabotaža gasovoda Severni tok, koji je oštećen u seriji eksplozija prošle godine, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Ambasada Ruske Federacije u Vašingtonu reagovala je na nedavne komentare američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, koji je insistirao na saslušanju u Kongresu da SAD nisu imale nikakvu ulogu u napadima na dva kraka Severnog toka.

"Moramo da podsetimo da izjave američkih zvaničnika, koji su u više navrata pribegli obmanama i dezinformacijama, uključujući i na međunarodnim forumima, nisu verodostojne", napominje se u saopštenju i dodaje da iako SAD navode kako postoje nacionalne istrage koje su u toku u Evropi, nastavlja da blokira pokušaje Rusije da pronađe odgovore.

Objašnjenja američkih zvaničnika nije uverljivo pre svega zbog netransparentnosti i blokiranja pristupa Gasproma, koji je vlasnik gasovoda, radi utvrđivanja okolnosti sabotaže, navodi ruska ambasada.

Na saslušanju u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma ranije u četvrtak, Blinken je upitan da li može da "uveri svet da nijedna agencija američke vlade nije digla te gasovode u vazduh ili to omogućila", rekavši "da, mogu", bez objašnjenja. On je ranije tvrdio da sabotaža Severnog toka ne bi bila ni u čijem interesu i optužio je Moskvu za "nečuvene dezinformacije" po tom pitanju.

Ruska ambasada je u nastavku istakla javne pretnje američkih zvaničnika da će staviti tačku na gasovode – među kojima je i sam predsednik Džo Bajden – takođe primetivši prethodne opaske u vezi sa neprihvatanjem obostrano korisnih energetskih veza između Ruske Federacije i Evropae.

S obzirom na protivljenje Vašingtona nezavisnoj istrazi, postavlja se pitanje da li američki zvaničnici imaju nešto da kriju.

"Dosledno i uporno pozivamo na pokretanje nepristrasne i transparentne međunarodne istrage o napadima na gasovode Severni tok. Međutim, Sjedinjene Države, zajedno sa uskom grupom istomišljeničkih država, žestoko se protive takvim naporima", dodaje se u saopštenju ambasade.

Ruski zvaničnici su u više navrata vršili pritisak tražeći međunarodnu istragu incidenata, iako su do danas rezultati lokalnih istraga u Evropi uglavnom držani u tajnosti.

image