Svet

Američki mediji posle Ukrajinaca sad optužuju Grke: Grčki tanker povezan sa sabotažom Severnog toka?

Tanker "Minerva Julija" sa grčkom zastavom krstario oko 200 kvadratnih nautičkih milja iznad gasovoda Severni tok od 6. do 12. septembra, piše "Biznis insajder"
Američki mediji posle Ukrajinaca sad optužuju Grke: Grčki tanker povezan sa sabotažom Severnog toka?www.globallookpress.com © Nord Stream AG/ via globallookpress.com

Tanker "Minerva Julija" sa grčkom zastavom krstario je oko 200 kvadratnih nautičkih milja iznad gasovoda Severni tok od 6. do 12. septembra, što bi moglo da bude povezano sa sabotažom ovog gasovoda, objavio je američki sajt "Biznis insajder".

Kako se navodi, neobično ponašanje tankera otkrio je Oliver Aleksander, koji živi u Danskoj, na osnovu analize podataka iz otvorenih izvora. "Biznis insajder" je kontaktirao vlasnike tankera, koji su kašnjenje objasnili činjenicom da je "plovilo čekalo uputstva o daljoj ruti".

Pre zaustavljanja iznad Severnog toka, tanker je krenuo iz Roterdama, zatim je otišao u Talin, a posle u Sankt Peterburg. Kako sajt ocenjuje, čak i ako brod nije direktno povezan sa sabotažom, svedočenje posade može biti izuzetno važno istražiteljima.

Podsetimo, "Njujork tajms" je, pozivajući se na američke zvaničnike, izvestio da je "proukrajinska grupa koja je delovala bez znanja američkih vlasti izvršila sabotažu na gasovodima".

"Cajt" je objavio da su nemački istražitelji identifikovali čamac sa kojeg je izvršena sabotaža Severnog toka i dodaje da tragovi vode do kompanije u vlasništvu Ukrajinaca.

Navodi se da je sedište kompanije u Poljskoj i da su njeni vlasnici dvojica Ukrajinaca, a da je tajnu operaciju u Baltičkom moru navodno izvelo šest osoba - pet muškaraca i jedna žena. 

"Tajms" je izvestio da evropski obaveštajci znaju ime "nalogodavca" sabotaže, a da službe bezbednosti ne otkrivaju njegov identitet.

"On je bogati Ukrajinac koji navodno nije povezan sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i njegovom vladom", navodi se u članku.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da, nakon objava u medijima na temu sabotaže Severnog toka i brojnih optužbi, Kijev nema nikakve veze sa terorističkim napadima na gasovod.

"Što se tiče Severnog toka, mi nemamo ništa sa tim. Ukrajinci to definitivno nisu uradili", rekao je Zelenski.

Njegove reči potvrdio je i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekavši da vlasti njegove zemlje nemaju nikakve veze sa ovim incidentom.

"Moja vlada nema nikakve veze sa ovim. I mislim da su članci bez dokaza štetni jer odaju utisak da je za sve kriva Ukrajina. Čekamo rezultate istrage", rekao je Kuleba u intervjuu italijanskom listu "Republika".

image
VV inauguration
banner